“Міцні правила”: як відсвяткувати Новий рік і вижити

23 грудня 2017

Ялинка, мандарини, бенгальські вогні… До цих символів Нового року можна сміливо додати алкогольні напої, адже від них рідко хто відмовляється в ці дні.

А ви знали, що найбільше випадків алкогольних отруєнь припадає саме на новорічні свята?

І справа не тільки в контрафактній продукції і сурогатах (хоча їх в цей час теж стає більше).

Неприємність може статися і від вживання цілком якісного продукту. Втім, відсвяткувати Новий рік без алкопонаслідків – цілком реально. Для цього досить дотримуватися деяких простих правил до, під час та після вживання алкоголю.

До

Правильний вибір алкоголю – запорука успіху. Не зайвим буде нагадати, що купувати його варто лише у великих магазинах – тут шанс натрапити на підробку не такий високий. Хоча випадки бували різні, тож будьте пильні. Але привести до неприємних наслідків може не лише фальсифікат. Як відомо, різні алкогольні напої діють на організм по-різному. Найбільш “похмільними” вважаються коньяк, бренді, віскі і шампанське. Одне дослідження показало, що після вживання міцних напоїв темного кольору похмілля буває сильніше, ніж після світлих. Пояснюють це тим, що той же бурбон містить більше сивушних масел та інших шкідливих домішок, які призводять до похмілля.

Існує думка, що безпосередньо перед застіллям потрібно з’їсти шматочок сала або масла, вони будуть вбирати алкоголь й похмілля не буде. Наука з цим не згодна. Загальна площа шлунково-кишкового тракту становить 300-600 м². Виходить, щоб покрити шлунково-кишковий тракт товстим шаром жиру, що захищає від алкоголю, необхідно з’їсти кілька кілограмів сала або масла. Крім того, жирна їжа – це навантаження для печінки, що вимагає її активної роботи. А ось випити ентеросорбент, наприклад пару капсул Sorbex®, зайвим не буде. Сорбент стане свого роду “запобіжником” від інтоксикації й алкогольного перевантаження, а значить – полегшить похмілля.

Під час

Потрапляючи в порожній шлунок, алкоголь всмоктується набагато швидше, тому пити натщесерце не варто. Існує й інша крайність – велика кількість жирної їжі в якості закуски. Насправді, вона не позбавляє від шкідливої ​​дії алкоголю, а відстрочує її . До того ж, йде подвійне навантаження на печінку і підшлункову залозу: алкоголь + жирна їжа, яка потребує багато енерговитрат від печінки, яка й так вже залучена в складний процес переробки алкоголю. Таким чином, їжа не буде переварена, як слід й інтоксикація тільки посилиться. Закуска повинна бути помірною та легкозасвоюваною. Від гострого краще відмовитися – така їжа уповільнює переробку алкоголю і підвищує вразливість підшлункової залози. Але, навіть закушуючи найкориснішими в світі продуктами, уникнути похмілля не вдасться, якщо випити надміру. І тут все логічно – чим більше в організм надійшло етилового спирту, тим гірше буде вранці.

Після

Якщо, незважаючи на всі обережності, вам не вдалося запобігти похмілля, доведеться йому протистояти. А так як ворога слід знати в обличчя, спершу розберемося, що це. По суті, похмілля – це реакція організму на алкогольну інтоксикацію. Продукти розпаду етилового спирту, поки не покинули організм, продовжують його отруювати. Відповідно, від них слід швидше позбутися. У цьому допоможуть ентеросорбенти, які добре поглинають шкідливі, отруйні речовини та не дають їм всмоктуватися в кров. Серед найбільш відомих – сорбенти на основі активованого вугілля. До таких належить і названий раніше Sorbex®. Від звичайного активованого вугілля він відрізняється більш тривалою дією та значно більшим поглинанням. Це пов’язано з особливою структурою його гранул – вони схожі на губку з безліччю пор, в які, як в пастки, потрапляють шкідливі речовини. Доречі, в цього року Sorbex® був нагороджений “Українською народною премією” і професійною премією “Панацея”, ставши кращим сорбентом 2017 року. А це вже говорить багато про що.

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам відсвяткувати Новий рік так, щоб перший його день запам’ятався лише приємними моментами.