Небезпечна їжа

18 червня 2014

У спекотні дні ми розслабляємося, а ось бактерії активізуються і частіше звичайного псують нам травлення та настрій. Щоб мінімізувати ризик, дійте за правилами.

Чим вище температура повітря, тим швидше псується їжа, тому влітку підхопити кишкову інфекцію особливо легко. Мабуть, не знайдеться жодної людини, яка б на власному досвіді не знала, що таке харчове отруєння. Багато хто вважає його дрібницею, але насправді наслідки можуть бути дуже серйозними. Хороша новина: захворіли ми чи ні, залежить від нас.

Швидка допомога

Нудота, блювота, діарея, слабкість, а іноді й температура означають, що зловмисні мікроби все-таки проникли в організм. Щоб нездужання не стало зовсім серйозним, треба грати на випередження.

Постарайтеся скоріше звільнити шлунок від неякісних продуктів – чим менше токсинів вбереться в кров, тим легше вам буде. Випийте літр води і викличте блювоту.
Очистити організм допоможуть адсорбенти. Краще універсальні, такі як сучасні препарати активованого вугілля пролонгованої дії, коли замість 10 таблеток досить 1-3 капсули, які вбирають токсини і залишають організм разом з ними.
Таблетками для припинення діареї намагайтеся не користуватися без крайньої потреби, адже діарея – це природний механізм, що прискорює виведення шкідливих речовин.
Не допускайте зневоднення – пийте воду маленькими ковтками кожні 5 хвилин.
Від їжі відмовтеся на найближчу добу, щоб не навантажувати ослаблену травну систему. Поступово можна починати пити неміцний чай без цукру і є рисову кашу-розмазню.

Допоможи собі сам

Мийте руки перед їжею! Банально? Зате ефективно. Особливо якщо пройтися щіточкою під нігтями. Все, що збираєтеся з’їсти сирим, теж мийте – під проточною водою і ретельно. Після цього руки обполіскуйте ще раз.
Якщо ви на лоні природи, руки можна очистити антибактеріальними серветками, але продукти – немає, для них потрібна саме проточна вода. Найкраще взяти з собою ретельно вимиті овочі та фрукти в термосумці.
З особливою увагою вивчайте термін придатності продуктів і стежте за тим, скільки часу вони вже провели у вас в холодильнику. Розсіяні люди можуть завантажити мобільний додаток, яке буде нагадувати про свіжість ваших запасів.
Зрозуміло, не їжте нічого “підозрілого”. Таким стає будь-який готовий продукт, що полежав на відкритому повітрі. Мухи і мошки розносять небезпечні мікроорганізми всюди, особливо люблять жирне, смажене та солодке.

Кілька годин на спеці – і будь-які продукти можуть стати небезпечними для здоров’я.