Отруєння нітратами

11 липня 2019

Нітрати є солі азотної кислоти, вони знайшли застосування в багатьох сферах: в піротехніці, медицині, і, звичайно ж, в сільському господарстві. Фермери додають їх в добрива, щоб зробити фрукти і овочі красивішими, прискорити їх стиглість в міжсезоння.

Як відбувається отруєння нітратами і нітритами

При перевищенні дози нітратів вони, як тільки потрапляють в організм, відразу ж перетворюються на отруйні речовини. У крові відбувається взаємодія азотної кислоти з оксигемоглобіном і утворюється метгемоглобін. Він не може доставляти до тканин кисень, що робить оксигемоглобін, тому виникає кисневе голодування. Щоб виникли перші симптоми отруєння нітратами, досить потрапляння в кров 15% метгемоглобіну, якщо його кількість перевищує 50%, може виникнути задуха.

З нітратів, в процесі приготування і зберігання продуктів, можуть утворитися нітрит. Також вони можуть потрапити в їжу при внесенні в неї харчових добавок. Основні джерела нітритів – ковбасні вироби, а також продукти, в яких застосовуються фіксатори забарвлення і консерванти. Токсична дія нітритів і нітратів однакове. Але другі переходять в нітрити під впливом певних збудників, неправильні умови зберігання їжі. Нітрити, як і нітрати, при попаданні в кров утворюють метгемоглобін.

Симптоми отруєння нітратами і нітритами

У дорослих людей отруєння нітратами може обмежитися такими симптомами, як головний біль, запаморочення, кишкові розлади (діарея, нудота, блювота, болі в животі). Відразу ж при їх виникненні слід звернутися за медичною допомогою.

Небезпечно отруєння нітритами і нітратами у дітей, особливо до 1 року. В їх організмі виробляється недостатньо шлункових ферментів, які нейтралізують дію на гемоглобін азотистих сполук, або вони не виробляються взагалі. Тому симптоми отруєння нітратами у дитини можуть бути такими:

  • млявість, відсутність апетиту;
  • шкіра сірого або синюшного відтінку;
  • посиніння губ, нігтів;
  • задишка, відчуття нестачі повітря;
  • головний біль, запаморочення;
  • холодний піт;
  • можуть виникати судоми.

Тому важливо відрізнити таке отруєння від інших хвороб і негайно викликати швидку допомогу.

Як визначити, які продукти небезпечні?

При надлишку нітратів в продуктах вони мають неприродний смак, можуть бути дуже соковитими і великими. Тому, наприклад, купуючи кавун, краще вибрати його середнього розміру. Іноді можна побачити фрукти або овочі з тріщинами – це теж говорить про високу концентрацію азотистих сполук. При контакті з повітрям вже за кілька хвилин відбувається перетворення нітритів в нітрати, які ще більш небезпечні. Продукти з нітратами не можуть довго зберігатися, вже через деякий час всередині їх утворюється желеподібна маса.

Продукти, при вживанні яких можливе отруєння нітратами:

  • зимові помідори і огірки;
  • теплична зелень – цибуля, петрушка, кріп;
  • баштанні культури – кавуни, дині;
  • картопля, буряк, морква;
  • штучно вирощені гриби.

Перша допомога

При підозрі на отруєння нітратами і нітритами необхідно надати першу допомогу:

  • Постаратися викликати блювоту, якщо потерпілий знаходиться в свідомості. Для цього потрібно спочатку дати йому випити якомога більше холодної чистої води.
  • Після промивання шлунка можна дати сорбент, наприклад Сорбекс Ультра. Препарат починає пов’язувати токсини вже через 60 хвилин після потрапляння в організм. Його перевагами є натуральність (в складі активоване вугілля з кокосового горіха) і пролонговану дію. Надалі допомогти організму можна за допомогою препарату Сорбекс Дуо, який в своєму складі містить не тільки активоване вугілля, але також і екстракт розторопші плямистої. Це дозволить захистити печінку.
  • Для того щоб вивести нітрати, важливо давати багато пити, наприклад міцний чай. Ні в якому разі не можна вживати алкоголь, це посилить токсичну дію на організм нітратів.
  • Важливо, як і при будь-якому харчовому отруєнні, дотримуватися дієти, що щадить. Так організм зможе швидше відновитися.

Якщо потерпілий непритомніє, лікування отруєння нітратами слід продовжити в стаціонарі, причому в екстреному порядку.

Профілактичні заходи

Щоб запобігти отруєнню нітратами, необхідно:

  • вимочувати у воді куплені фрукти і овочі;
  • очищати шкірку, так як багато шкідливих речовин накопичується саме на поверхні;
  • не купувати кавуни і дині в не сезон (раніше середини літа), а в подальшому здобувати їх на сертифікованих точках продажу.

Овочі важливо піддавати тепловій обробці, але не зберігати їх довго в такому вигляді.