Алергія на молочні продукти

Алергія на молочні продукти

Алергія на молочні продукти – це патологічна реакція, яка виникає при вживанні їжі та напоїв, в яких міститься білок коров’ячого молока. В її основі – відповідь імунної системи організму. При виникненні симптомів необхідно звернутися за консультацією до лікаря.

Механізм розвитку

Реакція імунітету при виникненні алергічної реакції на молочні продукти полягає в тому, що активізуються клітини або виробляються антитіла (IgE). У коров’ячому молоці є понад 25 білків, які можуть спровокувати реакцію. Такі ж протеїни містяться в молоці інших парнокопитних (буйвол, коза, кінь). Тому, якщо спостерігалася алергія на коров’яче молоко, слід взагалі виключити з раціону молоко парнокопитних тварин.

При вживанні продуктів, в яких міститься молочний білок, імунна система виробляє медіатори (наприклад, гістамін). Їх продукування відбувається в організмі в багатьох точках, тому симптоми бувають дуже різноманітними: ураження шкіри, кишкові розлади.

У кого виникає алергія на молочні продукти?

Найбільш часто з’являється алергія на молоко у дітей, особливо маленьких, яким батьки дуже рано ввели коров’яче молоко в раціон. Також періодично реєструються випадки такого виду алергії у дорослих.

Симптоми

Прояви молочної алергії дуже індивідуальні. У одних людей вони виражені незначно, в інших сильна реакція виникає після вживання невеликої кількості молочних продуктів. 

Алергія у дорослих може проявляти себе зовсім по-іншому. Якщо виникає алергія на молоко, симптоми можуть бути такими:

  • шкірні зміни (дерматит, екзема, свербіж);
  • проблеми з травленням (метеоризм, пронос або запор, блювання, нудота, у дітей рефлюкс);
  • респіраторні прояви (осиплість голосу, нежить, кашель) через набряк слизової оболонки дихальних шляхів;
  • загальні прояви (слабкість, проблеми зі сном).

Якщо виникає алергія на молоко у дорослих, на перше місце виступають такі симптоми, як розлад травлення, шкірні прояви. У маленьких дітей частіше можуть з’являтися проблеми з диханням через набряк слизової оболонки, і зміни на шкірі (кропивниця, екзема).

Імунну відповідь розрізняють за типами:

  • негайна реакція – настає через 5-10 хвилин після потрапляння в організм речовин-алергенів;
  • відстрочена алергія у дорослих і дітей проявляється через 3-4 години після того, як вживався продукт.

 

Алергія і непереносність коров’ячого молока – в чому різниця?

Дискомфорт після вживання молока може виникати не тільки як результат алергії на молоко, але ще, як його непереносність. Деякі люди вважають, що це одне і те ж. Але це помилкова думка.

Алергія на коров’яче молоко – це реакція на їжу імунної системи. Організм сприймає продукт, як загрозу, в результаті виробляються антитіла і виникають неприємні прояви.

Непереносність молока виникає в результаті того, що організм не здатний перетравити лактозу (молочний цукор). Непереносність і алергія на молоко симптоми мають схожі, але лікар допоможе визначити, що саме відбудеться у конкретної людини.

Лікування алергії

При алергії на молоко головним завданням лікування є поліпшення якості життя людини. Тому обов’язковою є комплексна терапія, в рамках якої використовують антигістамінні засоби. 

Щоб посилити їх дію, також рекомендують сорбенти при алергії у дорослих і дітей. Завдання сорбуючого засобу при даній патології – зв’язування і виведення з організму алергенів.

Сорбенти при алергії у дорослих використовуються, як тільки почали проявлятися її симптоми. Доза сорбуючого засобу залежить від ваги людини і попередньо обговорюється з лікарем.

У комплексному лікуванні алергії на молоко у дітей і дорослих ефективне застосування Сорбекс. Його перевага перед іншими аналогічними препаратами в тому, що основною діючою речовиною є натуральне активоване вугілля. Інструкції щодо застосування сорбентів вказують, що форма випуску таких ліків (капсули) більш ефективна, ніж таблетки.

При виборі сорбенту при алергії, важливо, щоб дія почалася максимально швидко. Такими властивостями володіє Сорбекс Ультра. Надалі для лікування можна застосовувати Сорбекс Класичний.

При алергічній реакції необхідно підтримати печінку. Тому лікарі рекомендують не тільки сорбенти при алергії у дорослих, а також гепатопротектори. У лінійці Сорбекс є зручний варіант – Сорбекс Дуо, в складі якого, крім активованого вугілля, міститься екстракт розторопші плямистої. Тому не потрібно приймати кілька препаратів, а можна скористатися тільки одним, якому властиві не тільки ентеросорбуючі, але і гепатопротекторні властивості.

При алергії на молоко у дітей часто застосовують Сорбекс Малюк. До складу препарату, крім сорбенту, входять пробіотичні бактерії, які захистять ще незрілий кишківник дитини. Тому до застосування сорбентів вже не варто додавати пробіотики.

Прогноз при алергії на молоко у дітей сприятливий. У дорослих ця проблема спостерігається рідко.