Що робити при алкогольному отруєнні

Що робити при алкогольному отруєнні

Алкогольне отруєння виникає при вживанні алкогольних напоїв, коктейлів в дуже великій кількості. Немає певної дози алкоголю, при перевищенні якої може виникнути інтоксикація організму. Крім кількості вживаного алкоголю, важливі також стать, вік, вага і стан здоров’я конкретної людини, а також те, що було з’їдено перед випивкою. При цьому варто розуміти, що отруєння алкоголем може бути смертельно небезпечним і в деяких випадках вимагає невідкладної медичної допомоги.

Алкогольна інтоксикація: симптоми

Отруєння алкоголем можна розпізнати за такими ознаками:

  • порушення уваги, розлад координації рухів;
  • нечітка, непов’язана мова;
  • самокритика відсутня;
  • посилюється потовиділення;
  • обличчя червоного, іноді навіть багряного кольору;
  • блювота, нудота;
  • пульс повільний, менше ніж 60 ударів на хвилину.

Якщо вживання алкоголю продовжується, ознаки сп’яніння поглиблюються. З’являються інші симптоми алкогольного отруєння: у людини звужуються зіниці, температура тіла знижується, в значній кількості присутня блювота, можливі мимовільні дефекація і сечовипускання. Порушується робота серцево-судинної системи, пульс погано визначається, стає ниткоподібним, з’являється гучне дихання. Людина може втратити свідомість. У такому випадку потрібно викликати швидку допомогу і проводити подальше лікування в умовах стаціонару.

Перша допомога

Якщо сталося отруєння алкоголем і життю людини нічого не загрожує, можна надати першу допомогу вдома. При цьому необхідно:

  • Промити шлунок 2-3 літрами кип’яченої води, сольовим або содовим розчином.
  • Докласти всіх зусиль, щоб людина не засинала.

Якщо є блювота при алкогольної інтоксикації, що робити?

Обов’язково повернути на бік голову потерпілого, щоб він не міг захлинутися блювотними масами.

Алкогольна інтоксикація небезпечна тим, що в організм потрапляють токсичні речовини. Коли їх занадто багато, стан людини може стрімко погіршуватися. Єдині препарати, які можна застосувати в домашніх умовах, – це сорбенти. Якщо сталася алкогольна інтоксикація, лікування повинно мати просту мету – зробити все, щоб токсини не потрапляли в кров. Саме сорбуючі засоби адсорбують токсини, які знаходяться в кишківнику, і прискорюють виведення з організму етанолу.

Ефективним засобом подібної дії є Сорбекс Ультра – він максимально поглинає токсичні сполуки вже протягом першої години з моменту вживання. У складі – натуральна сировина – активоване вугілля, яке отримано з шкаралупи горіха кокоса.

Якщо симптоми алкогольного отруєння не прогресують, людину можна залишити вдома, під ретельним наглядом, але через деякий час його стан може погіршитися.

Перша допомога при похміллі

Похмілля – це стан, який виникає в результаті токсичного впливу на організм алкогольних напоїв. Не варто ставитися до нього легковажно. Алкогольне отруєння буває дуже небезпечним, тому обов’язково потрібно правильне лікування, призначене кваліфікованим лікарем.

Тяжкість похмілля напряму залежить від того, наскільки виражена алкогольна інтоксикація. Неприємні відчуття посилюються, якщо людина не спала всю ніч, наприклад, після вечірки або після куріння.

Похмілля також проявляється зниженням концентрації цукру в крові. Тому після того, як відбулося отруєння алкоголем, слід уникати фізичних навантажень, тому що вони, можуть додатково знизити цей показник.

Похмілля може проявлятися різними симптомами: загальна слабкість, озноб, головний біль, відчуття тривоги і нестачі повітря, перебої в роботі серця, кишкові розлади. Якщо сталася алкогольна інтоксикація, наслідки у кожної людини можуть бути різними.

Що потрібно робити, щоб похмілля швидше пройшло?

  • Пом’якшити симптоми наслідків алкогольного отруєння допоможе рясне пиття, холодний душ.
  • Покращення стану відбудеться після прогулянки на свіжому повітрі.
  • Зв’язати токсини допоможуть сорбенти – можна прийняти, наприклад, Сорбекс Дуо. Окрім сорбуючого засобу, в своєму складі він містить і натуральний гепатопротектор. Він дозволить захистити печінку, на яку негативно впливає алкогольна інтоксикація.

Після зловживання алкоголем, ні в якому разі не можна пити його знову вранці. Це усуне трохи симптомів, але наступне похмілля буде ще важче, так з’явиться ризик виникнення «запою». Тому не варто зловживати алкоголем – саме це найкраща профілактика похмільного синдрому.

Статті на тему