Нітрати є солями азотної кислоти, вони знайшли застосування в багатьох сферах: в піротехніці, медицині, і, звичайно ж, в сільському господарстві. Фермери додають їх в добрива, щоб зробити фрукти і овочі красивішими, прискорити їх стиглість в міжсезоння.
Як відбувається отруєння нітратами і нітритами
При перевищенні дози нітратів вони, як тільки потрапляють в організм, відразу ж перетворюються на отруйні речовини. У крові відбувається взаємодія азотної кислоти з оксигемоглобіном і утворюється метгемоглобін. Він не може доставляти до тканин кисень, що робить оксигемоглобін, тому виникає кисневе голодування. Щоб виникли перші симптоми отруєння нітратами, досить потрапляння в кров 15% метгемоглобіну, якщо його кількість перевищує 50%, може виникнути задуха.
З нітратів, в процесі приготування і зберігання продуктів, можуть утворитися нітрит. Також вони можуть потрапити в їжу при внесенні в неї харчових добавок. Основні джерела нітритів – ковбасні вироби, а також продукти, в яких застосовуються фіксатори забарвлення і консерванти. Токсична дія нітритів і нітратів однакове. Але другі переходять в нітрити під впливом певних збудників, або неправильних умов зберігання їжі. Нітрити, як і нітрати, при попаданні в кров утворюють метгемоглобін.
Симптоми отруєння нітратами і нітритами
У дорослих людей отруєння нітратами може обмежитися такими симптомами, як головний біль, запаморочення, кишкові розлади (діарея, нудота, блювота, болі в животі). Відразу ж при їх виникненні слід звернутися за медичною допомогою.
Небезпечно отруєння нітритами і нітратами у дітей, особливо до 1 року. В їх організмі виробляється недостатньо шлункових ферментів, які нейтралізують дію на гемоглобін азотистих сполук, або вони не виробляються взагалі.
Тому симптоми отруєння нітратами у дитини можуть бути такими:
- млявість, відсутність апетиту;
- шкіра сірого або синюшного відтінку;
- посиніння губ, нігтів;
- задишка, відчуття нестачі повітря;
- головний біль, запаморочення;
- холодний піт;
- можуть виникати судоми.
Тому, важливо відрізнити таке отруєння від інших хвороб і негайно викликати швидку допомогу.
Як визначити, які продукти небезпечні?
При надлишку нітратів в продуктах вони мають неприродний смак, можуть бути дуже соковитими і великими. Тому, наприклад, купуючи кавун, краще вибрати його середнього розміру. Іноді можна побачити фрукти або овочі з тріщинами – це теж говорить про високу концентрацію азотистих сполук. При контакті з повітрям вже за кілька хвилин відбувається перетворення нітритів в нітрати, які ще більш небезпечні. Продукти з нітратами не можуть довго зберігатися, вже через деякий час всередині їх утворюється желеподібна маса.
Продукти, при вживанні яких можливе отруєння нітратами:
- зимові помідори і огірки;
- теплична зелень – цибуля, петрушка, кріп;
- баштанні культури – кавуни, дині;
- картопля, буряк, морква;
- штучно вирощені гриби.
Перша допомога
При підозрі на отруєння нітратами і нітритами необхідно надати першу допомогу:
- Намагатися викликати блювоту, якщо потерпілий знаходиться в свідомості. Для цього потрібно спочатку дати йому випити якомога більше холодної чистої води.
- Після промивання шлунка можна дати сорбент, наприклад Сорбекс Ультра. Препарат починає пов’язувати токсини вже через 60 хвилин після потрапляння в організм. Його перевагами є натуральність (в складі активоване вугілля з кокосового горіха) і пролонговану дію. Надалі допомогти організму можна за допомогою препарату Сорбекс Дуо, який в своєму складі містить не тільки активоване вугілля, але також і екстракт розторопші плямистої. Це дозволить захистити печінку.
- Для того щоб вивести нітрати, важливо давати багато пити, наприклад міцний чай. Ні в якому разі не можна вживати алкоголь, це посилить токсичну дію на організм нітратів.
- Важливо, як і при будь-якому харчовому отруєнні, дотримуватися дієти. Так організм зможе швидше відновитися.
Якщо потерпілий непритомніє, лікування отруєння нітратами слід продовжити в стаціонарі, причому в екстреному порядку.
Профілактичні заходи
Щоб запобігти отруєнню нітратами, необхідно:
- вимочувати у воді придбані фрукти і овочі;
- очищати шкірку, через те, що багато шкідливих речовин накопичується саме на поверхні;
- не купувати кавуни і дині в не сезон (раніше середини літа), а надалі придбати їх на сертифікованих точках продажу.
Овочі важливо піддавати тепловій обробці, але не зберігати їх довго в такому вигляді.
Статті на тему
- Отруєння кавуном
- Харчове отруєння у дитини
- Щоб відпочинок був вдалим!
- Отруєння? На допомогу прийдуть сорбенти!
- Отруєння: лікарю у мене…
- Порада експерта
- Що треба знати про харчову алергію?
- Харчове отруєння
- Небезпечна їжа у спекотну пору року
- Погляд в історію. Універсальні протиотрути.
- Сезон пікніків - пік харчових отруєнь
- Спокуса вуличною їжею: уникнути та знешкодити