Є спосіб! навіщо сорбенти при грипі?

Є спосіб! навіщо сорбенти при грипі?

Хоча вважають, що прийом сорбентів необхідний лише при харчових отруєннях, експерти нагадують: препарати цього класу є інструментом виведення токсинів навіть у такій ситуації, як атака на організм ГРВІ та вірусу грипу.

Ентеросорбція позитивно впливає на перебіг синдрому ендогенної інтоксикації.

У процесі своєї життєдіяльності вірус-збудник грипу виділяє токсичні метаболіти. Окрім цього, під час розвитку захворювання погіршуються функції важливих органів детоксикації – печінки і нирок. Все це вкрай негативно позначається на самопочутті людини – виникають слабкість, підвищена стомлюваність, головний біль та ін.

До того ж серед симптомів грипу у багатьох людей відзначаються блювота і діарея, для усунення яких традиційно використовуються ентеросорбенти. Принцип тут відомий: чим частіші і сильніші ці негативні прояви захворювання, тим інтенсивнішою має бути ентеросорбція.

До речі, термін «ентеросорбція» увійшов до наукового обігу у 1983 році з легкої руки доктора медичних наук, професора Володимира Ніколаєва, керівника відділу Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України.

Професор Ніколаєв багато років плідно займається вивченням можливостей сорбентів при різних захворюваннях, в тому числі у комплексній терапії грипу. Ось що пише цей відомий експерт у галузі сорбентів: «В умовах епідемії грипу та ГРВІ можна широко використовувати ентеросорбцію для усунення синдрому ендогенної інтоксикації. Застосування сорбентів пом’якшує системну запальну реакцію і покращує показники кишкового мікробіоценозу. За рахунок своєї розгалуженої та пористої структури ентеросорбенти, проходячи крізь шлунково-кишковий тракт, поглинають токсичні сполучення, очищують слизову оболонку від продуктів запалення і позитивно впливають на чинники місцевого імунітету, особливо на гуморальні та клітинні».

Слід враховувати, що додаткове навантаження на організм створює і прийом лікарських засобів для купіювання симптомів грипу – жарознижуючих та тих, що усувають кашель, головний біль та ін. Тому через 1,5-2 години після їхнього застосування бажано «виводити» з організму зайве за допомогою ентеросорбенту. Курс очищення можна провести після того, як основні симптоми грипу зменшаться. А у важких випадках захворювання, коли лікування проводиться у стаціонарі з призначенням безлічі сильнодіючих медикаментів, більшість хворих страждають на постінтоксикаційний синдром, тому ентеросорбція є обов’язковою.

Для її проведення в аптеках є багато препаратів різного складу і механізму дії. Серед них особливо ефективні, зручні у прийомі та доступні – сорбенти на основі грануляту активованого вугілля, що випускаються у формі капсул.

Статті на тему