Як перемогти кишкову інфекцію?

Як перемогти кишкову інфекцію?

Спекотна погода створює найсприятливіші умови для розмноження шкідливих мікробів. Щоб уникнути неприємного знайомства з ними і уберегти себе від кишкових інфекцій, необхідно дотримуватися правил безпеки.

З настанням теплих днів ми все частіше проводимо час на природі, радіючи гарній погоді та компанії близьких людей. Це час для смачних шашликів, соковитих ягід, сезонних фруктів і овочів. Однак, при всьому цьому розмаїтті їжі і сонечка, добре себе відчуваєте не тільки ви, але і хвороботворні бактерії. Вони із задоволенням живуть у воді, брудних харчових продуктах, смачних стравах, залишених без холодильника. Зустріч із такими шкідниками призводить до самих неприємних наслідків: отруєння, метеоризму, інтоксикації.

Ось деякі зі шкідливих мікробів:

  • бактеріальні: до них відноситься сальмонела, холерний вібріон і неприємна дизентерійна паличка;
  • протозоози: споровики, різноманітні лямблії або амеби;
  • вірусні: сюди можна віднести ротавірус і аденовірус.

Різні мікроорганізми мають свої харчові уподобання і селяться в різних продуктах. Наприклад, сальмонела вподобає молочні продукти, яйця і м’ясо. Дизентерійна паличка приходить до нас через неочищені фрукти та овочі. Холерний вібріон мешкає у воді. Кишкова паличка може проживати на будь-яких харчових продуктах і побутових предметах.

Як запобігти інфекції?

Кишкові інфекції мають цілком чіткі симптоми. До них відносяться нудота, блювота, болі в животі, напади діареї та зневоднення, підвищена температура тіла. Щоб не зіткнутися з цими малоприємними процесами, необхідно завжди дотримуватись елементарних правил безпеки:

  • Мити руки. Не тільки перед їжею, а й у проміжках приготування їжі, після обробки м’яса, овочів.
  • Ретельно очищати продукти перед приготуванням або вживанням. Для цих цілей повинна використовуватися чиста проточна вода.
  • Не використовувати чужий посуд і прилади.
  • Зберігати продукти подалі від спеки і прямих сонячних променів.

Що робити при кишковій інфекції?

Невелика кількість мікробів раз у раз потрапляють до нашого організму. Як правило, імунна система справляється з ними самостійно. Однак, у випадку з колонією шкідливих бактерій, обійтися без допомоги вже не вийде. В основі лікування отруєнь та кишкових інфекцій лежить не тривале голодування. Потрібно дати відпочинок нашому кишківнику і пити якомога більше води, щоб запобігти зневодненню. Найкраще для цього підійдуть слабенькі сольові розчини.

Ще одним важливим кроком є ​​боротьба з інтоксикацією. Необхідно приймати сорбенти на основі вугілля, найкраще в капсулах. Вони поглинають токсини, полегшують хворобу і сприяють швидкому відновленню. Більш того, сорбенти допоможуть навіть у разі отруєння фруктами, насиченими хімічними речовинами.

Коли потрібно звертатися до лікаря?

Необхідно стежити за власним самопочуттям. Якщо через 2 дні ситуація не поліпшується, ви як і раніше відчуваєте біль у животі, підвищення температури, збільшення частоти блювоти і проносу – необхідно терміново викликати швидку допомогу. Особливо небезпечним симптомом може бути діарея з кривавими домішками.

Крім того, якщо підозра на кишкову інфекцію спостерігається у літньої людини – не варто вичікувати, необхідно звернутися до лікаря одразу ж при перших симптомах.

Статті на тему