Нудота при вагітності: коли проявляється і як від неї позбутися?

Нудота при вагітності: коли проявляється і як від неї позбутися?

Більшість жінок стикаються з такою проблемою, як нудота при вагітності. Зазвичай, на ранньому терміні, це прояв не несе загрози здоров’ю ні жінці, ні дитині. Але іноді виникає необхідність відвідати лікаря.

Нудота у вагітних: причини

Нудоту можуть викликати зміни гормонів, зокрема, що утворився під час вагітності хоріонічний гонадотропін. Також така проблема може турбувати жінок, які мало відпочивають, часто схильні до стресів. Схильність до нудоти є і у майбутніх мам, які мають високий тиск або цукровий діабет. Причиною може стати і нераціональне харчування.

Коли виникає нудота при вагітності?

У більшості жінок з’являється нудота вранці при вагітності, але можливі позиви і в інший час доби. Вона може бути як проявами токсикозу, так і патологічного процесу. Нудота під час вагітності типова в першій половині дня, виникає на початку 1 триместру, а коли починається другий, то повністю зникає. Так жіночий організм адаптується до нових для себе умов, зниження судинного тонусу і гормональних змін. Іноді може нудити протягом усього дня або ввечері, і це теж нормально.

Періодично нудота при вагітності може виникати в результаті загострення гастроентерологічних захворювань (виразкова хвороба, дуоденіт, панкреатит, гастрит та інші), якщо такі є у майбутньої мами. В такому випадку напади нудоти – це прояв патології.

Що робити при нудоті при вагітності, якщо вона дуже сильна? Обов’язково слід здатися фахівця. Це також стосується тих випадків, коли з’являється постійна нудота при вагітності і її супроводжує підвищена слинотеча, підвищена температура тіла, багаторазова блювота, а також якщо такі відчуття виникають після 12 тижня вагітності, причому не зменшуються, а посилюються. При багатоплідній вагітності токсикоз може зберігатися до 15-16 тижнів.

Нудота у вагітних в першому триместрі: як позбутися

Якщо у жінки в перші тижні виникає нудота, вагітність є основною її причиною. Організм просто пристосовується до появи малюка. Тому ніяких ліків в цей час приймати не варто. Це нормальний стан, яке з часом повністю зникне. Хіба що можна звернути увагу на такі рекомендації:

  • Їсти в ліжку, не відриваючи від подушки голову. І тільки через 10-15 хвилин слід вставати.
  • Їсти часто, невеликими порціями.
  • Можна використовувати «проти нудоти» запахи – м’ята, лимон, зелене яблуко.
  • Їжа в цей період не повинна бути смаженої, жирної, копченої. Адже при її вживанні є ризик перевантаження печінки, і стан буде погіршуватися. Нормалізація харчування в цей період – це профілактика токсикозу.

Якщо нудить настільки, що не хочеться їсти взагалі, варто пити чисту воду.

Нудота під час вагітності у 2-3 триместрі

У другому триместрі ранній токсикоз вже відступає, живіт ще не дуже збільшився, тому цей час заведено вважати «золотим» для майбутніх мам. Нудота у другій половині вагітності може виникати епізодично. Це обумовлено тим, що плід росте, матка збільшується і тисне на прилеглі органи (шлунок, печінка). Тому на цьому етапі може відчуватися незначний дискомфорт.

Однак, якщо виникла головний біль і нудота при вагітності в її другій половині, виникли набряки, погіршилися аналізи сечі – це прояви небезпечного ускладнення – пізнього гестозу. У цьому випадку потрібна негайна госпіталізація.

На 40-му тижні вагітності нудота може сигналізувати про те, що перед сутичками розкривається шийка матки, і це цілком нормально.

Сорбенти при нудоті під час вагітності

Будь-які препарати майбутній мамі повинен призначати лікар, і сорбенти не є винятком. Під час виношування малюка не повинно бути ніякого самолікування!

Часто обирається при вагітності препаратом є Сорбекс. До складу засобу входить натуральне гранульоване активоване вугілля, який проводиться з шкаралупи кокосового горіха і не піддається хімічній обробці. Якщо виникла нудота під час вагітності, лікар може порадити Сорбекс Класичний або Сорбекс Ультра.

Гранульована форма забезпечує дію весь період перебування даного засобу в шлунково-кишковому тракті. Це дозволяє значно скоротити кратність прийому, що зручно для жінок в положенні. Даний засіб безпечний через те, що в кров всмоктуватися не здатний. При наявності у вагітної проблем з печінкою, лікар може призначити Сорбекс Дуо, до складу якого, крім активованого вугілля, входить натуральний гепатопротектор – екстракт розторопші.

Статті на тему