Як запобігти святковому отруєнню та інші історії новорічного столу

Як запобігти святковому отруєнню та інші історії новорічного столу

Новий рік – не лише найсмачніше і довгоочікуване свято, але ще й – найнебезпечніше. Під час тотального вживання їжі до шлунку потрапляє буквально все, що є на святковому столі: олів’є, оселедець під шубою, холодець… Основна маса українців протягом новорічної ночі з’їдає таку кількість їжі, яку можна їсти кілька тижнів. Однак, варто враховувати, що до святкування ми готуємося ретельно, тому річного запасу їжі вистачає і на наступний день. Не буде секретом, що харчове отруєння – один з найпопулярніших наслідків святкування. Хоча цього можна уникнути.

ПЕРШЕ ПРАВИЛО: ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ

Всі прекрасно знають, що перед новорічними святами ціни значно піднімаються. У зв’язку з цим більшість людей роблять покупки заздалегідь. Тому досить часто така економія призводить до того, що деякі з страв виявляються зіпсованими. В першу чергу, це стосується швидкопсуючих продуктів, таких як м’ясо, адже в ньому швидко розвиваються бактерії. Протягом 1-2 днів м’ясо може зберігатися в холодильнику, а фарш – не більше 12 годин. Однак якщо необхідно більше, то краще покласти в морозильну камеру.

Варто відзначити, що м’ясо найкраще зберігати не в поліетилені, а в емальованій, пластиковій або скляній тарі. Основна частина салатів, крім тих, які повинні просочитися соусом, не слід готувати заздалегідь. А заправляти їх майонезом краще за 2-3 години до подачі на стіл. Основною помилкою є те, що більшість страв зберігаються не в холодильнику, адже часто в нього просто все не поміщається. Тому багато страв можуть виявитися непридатними до вживання.

ДРУГЕ ПРАВИЛО: БУТИ ПИЛЬНИМИ

У разі, якщо ви впевнені, що всі продукти свіжі і ви все приготували правильно, то єдиною порадою буде – не переїдати за столом. Однак, якщо святкуєте Новий рік не вдома, наприклад, в ресторані або в гостях, і ви не впевнені в якості приготованих страв, то необхідно бути пильним. Особливо це стосується м’яса, риби, грибів та салатів з майонезом. Раптом вам щось здалося підозріло несвіжим – краще відставити це в сторону і не їсти. А щоб не образити господиню, можна придумати вагому причину, по якій вам потрібно відмовитися. Наприклад, алергія на той чи інший продукт.

Однак якщо все-таки з’їли щось не те, краще відразу взяти ентеросорбент, наприклад, Sorbex®. У його капсулах міститься вдосконалене активоване вугілля, за зовнішнім виглядом схоже на губку з безліччю пор, в які, як в пастки, потрапляють токсини. Завдяки цій властивості Центр незалежних споживчих експертиз визнав Sorbex® одним з кращих сорбентів. І звичайно, одним з головних переваг є універсальна дія, адже ми ніколи не знаємо точно, чим саме отруїлися.

ТРЕТЄ ПРАВИЛО: НЕ СКУПИТИСЯ

Як говорить народна мудрість: найсмачніше олів’є 1-го січня. Але часто буває, що салати з новорічного столу вживаються в їжу ще протягом декількох днів. А термін придатності салату всього-то 12 годин. Приблизно стільки ж зберігається оселедець під шубою і холодець, а різні котлети й паштети – 24 години з моменту приготування. Варто враховувати, що ці терміни підходять тільки для тих страв, які своєчасно були відправлені в холодильник. У разі якщо салат простояв на столі всю ніч, то подальше його вживання може бути небезпечне.

АЛЕ ЯКЩО РАПТОМ …

Якщо ви вирішили не звертатися в лікарню, а вилікуватися в домашніх умовах, то насамперед необхідно оцінити ступінь тяжкості отруєння. Однак, бувають серйозні випадки, які вимагають термінової госпіталізації. До подібних можна віднести: отруєння неїстівними грибами, сильну інтоксикацію алкоголем і консервами (не виключена ймовірність ботулізму). Тому проводити лікування вдома можна тільки в разі легкого ступеня отруєння.

В першу чергу, необхідно почати з промивання шлунка. За допомогою цієї процедури можна вивести токсини, які не встигли «оселитися» в шлунку, тим самим, знижуючи рівень інтоксікації. Після промивання необхідно прийняти сорбент, наприклад, той же Sorbex® – 2-3 капсули 3 рази на день. Якщо симптоми отруєння тривають більше 2 днів, обов’язково зверніться до лікаря. А в разі гострого отруєння зробіть це одразу ж.

Новий рік має бути не тільки смачним, але й безпечним!

Статті на тему