Як вибрати сорбент і не помилитися?

Як вибрати сорбент і не помилитися?

Одними з найбільш поширених сучасних способів видалення з організму токсичних сполук є використання ентеросорбентів – лікарських засобів і продуктів дієтичного харчування, які протидіють проявам інтоксикації (слабкість, головний біль, біль в суглобах, стомлюваность, підвищення температури, нудота, діарея). Тож розберемося, що таке ентеросорбенти і чим вони відрізняються один від одного.

Загальноприйнятий сьогодні термін – “ентеросорбція” ( “ентеро” – всередину, “сорбція” – вбирати) – заслуга українських учених. Він був запропонований в 1983 р нашими співвітчизниками – співробітниками Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького НАН України (проф. В.Г.Ніколаевим) для позначення нового методу сорбційної терапії, який полягав в щоденному прийомі високоактивного синтетичного вугілля сферичної грануляції.

Відрізняються ентеросорбенти за хімічною структурою:

  • вугільні – на основі активованого вугілля.
  • кремнієві, або силікатного походження – на основі солей кремнію, в тому числі гелеві.
  • гелі на основі солей алюмінію – алюмосилікати і цеоліти, в тому числі на основі глинистих мінералів.
  • препарати рослинного походження, включаючи харчові волокна та пектини.

Як же діють ентеросорбенти? Потрапляючи в шлунок і далі в кишечник вони, перебуваючи в середовищі різних речовин, включаючи токсини та токсичні продукти метаболізму (тобто отрута потрапила ззовні і звичайні речовини, що синтезуються в організмі, але які становлять небезпеку, наприклад через велику кількість), будуть намагатися пов’язати й вивести всі речовини – і корисні, і шкідливі. Існують вибіркові сорбенти, спрямовані на певні речовини, але, на наш погляд, краще мати справу з продуктами широкого спектру, оскільки людина не завжди точно може сказати, чим саме отруїлася.

Переважна більшість ентеросорбентів, представлених на ринку України, є безрецептурними препаратами або дієтичними добавками, реалізація яких супроводжується, як правило, короткою рекламою, зміст якої часом обмежується лише совістю маркетолога і рекламника. Наприклад, білого вугілля не буває – вугілля воно лише в назві. Насправді мається на увазі сорбент силікатного походження, – його діюча речовина діоксид кремнію – кремнезем, за хімічним складом близький до кварцового піску.

 

Як вибрати універсальний сорбент на всі випадки життя?

Класичним прикладом природного сорбенту є Sorbex® – капсульований сорбент на основі гранульованого активованого вугілля, отриманого з екологічно чистої сировини – шкаралупи кокосового горіха. Виробництво активованого вугілля не передбачає будь-яких хімічних перетворень вихідної сировини і полягає, в основному, в активації цілющого потенціалу з наступним очищенням. Завдяки зручній капсулі, в якій можна побачити гранули вугілля, Sorbex® зручний у використанні та вживанні – капсула легко запивається водою, а далі, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, повільно розчиняється і починає боротьбу з шкідливими речовинами.

Капсули Sorbex® відрізняються від старого знайомого активованого вугілля значно більшим сорбційними ресурсом (227мг/г), а гранульована форма випуску обумовлюює більш продовжену дію протягом усього часу перебування в шлунково-кишковому тракті. Потенціал гранульованого вугілля Sorbex® майже не зменшується протягом 36-48 годин, що дозволяє скоротити кількість прийомів препарату й зменшити його дозу.

У дослідженні, проведеному НДЦ Незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ», взяли участь 6 найбільш популярних ентеросорбентів, куплених в аптеках Києва. Серед них був і Sorbex®.

В першу чергу, вчені досліджували одну з головних властивостей сорбентів – сорбційну площу всієї активної поверхні, що бере участь в захопленні та інактивації шкідливих речовин – токсинів.

Звичайно ж, що більша ця площа, тим краще. Саме сорбенти на основі активованого вугілля мають найбільш розвинену активну поверхню. Збільшення пористості вугілля досягається спеціальною обробкою – «активацією», тому активоване вугілля так і називається.

Найбільша площа сорбційної поверхні виявилася у Sorbex® – вона становить до 1800 м2/г. Цікаво, що питома поверхня 4г Sorbex® дорівнює розміру футбольного поля 7140 м2!

Другий тест проводився на здатність поглинати різні речовини – сечовину, альбумін, креатинін. Згідно з отриманих об’єктивних результатів, гранульований сорбент в капсулах Sorbex® (1830 м2/г) майже в 3 рази перевершив інший вугільний сорбент (678 м2/г) і в 150 разів силікатний сорбент (12,3 м2/г); схожі результати були отримані і за результатами сорбційної активності цих сорбентів.

Такий результат Sorbex®, гранульованого активованого вугілля в капсулах, пов’язаний з особливою структурою його гранул – вони схожі на губку з безліччю пір, в які, як в пастки, потрапляють шкідливі речовини.

У проведеному дослідженні Sorbex® довів свою універсальність – здатність поглинати молекули не тільки великих, а й середніх і дрібних розмірів, що важливо в тому випадку, коли людина не знає, чим саме вона отруїлася.

За результатами всіх тестів Sorbex® отримав оцінку «Відмінно» за п’ятибальною системою.