Про сорбекс Публікації Інструкція Питання - відповіді Виробник Де придбати
ua ru

Алергія

Алергія - це гостра реакція імунної системи організму на, зазвичай, нешкідливі речовини. Її викликають алергени природного і техногенного характеру.

Харчова алергія: симптоми, особливості, лікування

Харчова алергія – гостра реакція організму людини на речовини, які потрапляють в нього з певною їжею. Захворювання приносить дискомфорт місцево, або впливають на загальний стан. Симптоми проявляються при вживанні будь-якої кількості продуктів. Тому недугу, можна сплутати з непереносністю будь-яких компонентів – клінічна картина практично не відрізняється. Проте, при непереносності імунна система не залучається в реакцію, на відміну від алергії.

У 80% випадків прояв харчової алергії, виражаються в помірному ступені. Рідше виникає анафілактичний шок, що загрожує життю людини.

Статистичні дані показують, що на алергію страждають:

  • близько 3-4% дорослого населення;
  • 6-9% дітей дошкільного віку, у 5% діагностують бронхіальну астму.

Позбутися від алергії неможливо, але велика частина дітей “переростають” її. Пацієнти, які переходять у доросле життя з розвиненими в дитинстві симптомами, дотримуються виробленої дієти, яка виключає джерела алергічної реакції.

Загальна інформація про захворювання

Основна причина, через яку виникає алергія на їжу – надмірна реакція організму людини на елементи деяких продуктів. Їх називають алергенами. Процес виникнення патології виглядає так:

  • людина приймає їжу з речовиною-алергеном;

  • лімфоцити починають виробляти білок імуноглобулін E;

  • імуноглобуліни, взаємодіють з білками їжі;

  • якщо в організм потрапив алерген, виникає помилкова (патологічна) реакція на компоненти білків їжі у вигляді висипу на шкірі та інших симптомів.

Таким чином процес нагадує розвиток вірусного захворювання, при якому мікроорганізми атакують імунну систему людини.

При взаємодії алергену і імуноглобуліну, утворюються шкідливі біологічно активні речовини. Вони впливають на різні органи – це може бути шкіра, легені, шлунково-кишковий тракт, бронхи або легені. Людина відчуває неприємні симптоми у вигляді набряку, нападів задухи.

Однак завдяки імуноглобуліну, алергія проявляється практично відразу після потрапляння алергену в організм.

Якщо людина не починає лікування за допомогою спеціальних засобів, швидше за все вона не зможе позбутися симптомів тривалий час. Тоді в реакцію вступає імуноглобулін типу G. Він допомагає відстрочити, уповільнити алергічну реакцію, але не вилікувати. Тому іноді захворювання проявляється не відразу, а протягом декількох годин або навіть днів.

У зв’язку з цим можуть виникнути: закрепи, кольки та / або метеоризм, з’явитися майже непомітний висип на шкірі, що істотно ускладнює діагностику і призначення подальшого лікування.

Особливості організму деяких людей такі, що в деяких випадках можлива негайна реакція на алерген – анафілаксія (або анафілактичний шок). В такому випадку імуноглобулін G не встигає вступити в реакцію з частинками патогенних речовин. В результаті утруднюється дихання, виникає набряк (частіше обличчя, області губ), свербіж шкіри.

Якщо вчасно не почати екстрене лікування, шок може закінчитися летальним наслідком для людини.

Алергія у дорослих і дітей викликається різноманітними продуктами.

Найчастіше це:

  • горіхи,
  • яйця,
  • молоко,
  • риба,
  • молюскові.

Іноді розвивається перехресна реакція. Наприклад, коли у людини, що страждає алергією на горіхи, виникає реакція на горох, боби. При цьому пацієнт намагається вилікувати інші хвороби за допомогою різних засобів, не думаючи про алергію. Іноді зустрічається алергія на печінку, або скоріше на кров, якою вона насичена.

Найчастіше характер патології залежить від місця проживання. Наприклад, в Україні часто відзначається алергія на молоко, яйця та помідори, в Норвегії – на рибу, в Японії часто призначають лікування алергії внаслідок надмірного вживання рису.

З початку XXI століття алергія фіксується набагато частіше, при цьому патологія, що не проходить, більшою мірою проявляється у дітей у вигляді висипу на шкірі, нежитю та інших класичних симптомів.

З одного боку, фахівці пов’язують феномен із зміною принципів харчування: кількістю фаст-фудів, солодких напоїв, їжі з штучними добавками. З іншого боку – людина розвивається в “стерильному” середовищі, що негативно впливає на повноцінне формування імунітету. З усім тим, статистика залишається незмінною, більшість “переростають” алергію, при необхідності використовуючи місцеве лікування за допомогою безпечних засобів. Ті, у кого проблема залишилася, змушені уважніше стежити за власним здоров’ям.

Як проявляється захворювання

Період розвитку клінічної картини індивідуальний – від декількох хвилин до декількох годин. Приблизно у 20% людей алергічна реакція проявляється слабше, і якщо виникає, то майже не виражено. У рідкісних випадках зустрічається поєднання гострої і відстроченої алергії, у вигляді свербежу та нежитю, часто явище спостерігається у дітей дошкільного віку.

Клінічна картина різноманітна – від слабкої і середньої вираженості до анафілактичного шоку. Перш за все перші прояви відзначаються в дихальних шляхах та/або на шкірі. Іноді можуть виникати нежить, кашель, відчуття закладеності носа, які неможливо вилікувати стандартними засобами. Реакція на шкірі також індивідуальна: ознаки дерматиту, сухість епідермісу, кропивниця, свербіж - вважаються стандартним проявом алергії, при якому не допомагає звичайне лікування шкірних захворювань. Важлива роль алергену в формуванні патологічної реакції, в залежності від продукту, що її викликає.

Отже, алергія у дітей і дорослих проявляється у вигляді таких ознак:

  • сухий кашель;
  • відчуття першіння в горлі;
  • різка зміна кров’яного тиску;
  • почастішання або уповільнення серцебиття;
  • запаморочення;
  • болю в животі, діарея / закреп, або інші ознаки порушень в роботі шлунково-кишкового тракту;
  • зміни на шкірі: червоні, сухі плями, висип – ознаки, що часто супроводжуються свербежем.

Симптоми можуть з’являтися усі разом, або окремо. Якщо вони проявляються регулярно після вживання будь-яких продуктів, слід звернутися до лікаря, щоб якщо не вилікувати, то правильно полегшити симптоми за допомогою спеціальних засобів. Спеціаліст, повинен провести обстеження, та виявити алерген. Далі призначається лікування і дієта, які дозволяють людині позбутися проблемної речовини і неприємних симптомів у вигляді свербежу, висипу або інших явищ. У деяких випадках, коли алергенів кілька, лікарі рекомендують вести щоденник харчування.

Загрози алергії.

Крім неприємних симптомів, які можуть бути присутніми тривалий час при наявності навіть ефективного лікування, алергія несе серйозні загрози для людини. Перш за все – це:

  • Анафілактичний шок – процес пригнічення важливих функцій організму (дихання, роботи серця). Виникає досить стрімко, та вимагає негайної медичної допомоги

  • Набряк Квінке – процес набряку слизових оболонок, шкіри, підшкірної жирової клітковини, який може розвиватися, в будь-яких частинах організму. Найчастіше спостерігається розвиток набряку гортані, що є найбільш небезпечним симптомом, тому, що перекривається шлях до повноцінного дихання.
    Вилікувати набряк можна тільки за умови наявності спеціальних медикаментів, потрібна швидка допомога.

Продукти-алергени

На практиці, алергічна реакція, в тому числі анафілактичний шок, часто виникають на продукти:

  • ягоди: полуниця, суниця, малина;
  • фрукти: цитрусові, лимон, ківі;
  • овочі: помідор, горох, боби, морква, селера;
  • горіхи: лісовий, мигдаль, волоський;
  • спеції: кмин, імбир, кориця, перець, коріандр;
  • солодощі: мед, шоколад, какао;
  • молоко і молочні продукти;
  • морепродукти: молюски, риба, ракоподібні.
  • яйця (частіше курячі).

Також зустрічається алергія на алкоголь, деякі види м’яса, крупи. Вживання алергенів в їжу може викликати різні симптоми захворювання. Незважаючи на індивідуальний прояв патології, більшість лікарів, доходять до наступного:

  • Морепродукти, будь-яка риба. Унікальність полягає в тому, що реакція виникає не тільки при їх вживанні в їжу, запах також може вплинути на роботу імуноглобуліну E. Явище часто зустрічається в дитячому віці, щоб позбутися від нього, досить почекати – алергія проходить самостійно.

  • Яйця. Проблема фіксується у дітей дошкільного віку. Це пояснюється тим, що в білку яйця, знаходиться велика кількість алергенів, тому до 8-11 місяців життя вводити продукт в раціон дитини не рекомендується. Крім того, алергію іноді викликає і жовток. Реакція може бути різною: від висипу і сверблячки на шкірі, до анафілактичного шоку.

  • Горіхи. Алергія на горіхи найбільш часто фіксується лікарями. Продукт викликає серйозні патологічні зміни: від рясного висипу та сверблячки, до летального результату від анафілактичного шоку.

  • Ягоди, овочі, фрукти. Найчастіше алергія дає про себе знати при вживанні їжі без термічної обробки. Існує тенденція, при якій саме червоні продукти з цієї групи часто викликають висип і свербіж шкіри. Алергія на цитрусові зустрічається у кожної 4 дитини, у дорослих патологія неактивна – проявляється при надмірній присутності продукту в раціоні.

  • Різноманітні добавки. Саме добавки, знаходяться серед лідерів, що викликають алергію. Вони насичують страви приємним ароматом, кольором – це барвники, консерванти, емульгатори. Однак алергію викликає не сама речовина, яку додали в їжу, а її складові.

  • Мед. Є найдавнішим алергеном, причина в тому, що він містить квітковий пилок, на який сильно реагує організм. При чому, навіть у малих дозах і в поєднанні з іншими компонентами, здатен викликати класичні симптоми алергії (найбільш часті – свербіж, висип) та анафілактичний шок. У людини, що має алергію на мед, часто розвиваються перехресні реакції на маточне молочко, прополіс, пергу та інші продукти життєдіяльності бджіл.

  • Молоко і молочні продукти. Даний продукт-алерген є лідером за поширеністю. Захворювання зустрічається у дітей і дорослих, оскільки коров’яче молоко багате на вміст великої кількості різновидів білків. В результаті організм людини реагує на один з них. Реакція може бути різною : сповільненою, гострою у вигляді набряків, в 70% випадків алергія проявляється на шкірі у вигляді кропивниці із свербежем. Деякі лікарі вважають, що іноді достатньо використовувати кип’ячене молоко в їжу, щоб нейтралізувати алерген. Також можна замінити коров’яче молоко на козяче або вегетаріанське (віджим з круп), кокосове – ці продукти мають різний склад.

Особливо небезпечна алергія на молочні продукти у дітей грудного віку. Через передчасне введення коров’ячого молока в раціон, або при виборі неякісної суміші, у малюків можуть спостерігатися кольки, метеоризм, розвинутися екзема зі свербежем. При цьому реакція може виникнути не тільки від прямого вживання продукту в їжу, але і в разі, коли мама вживає свіже молоко, і потім годує новонародженого груддю. Вилікувати алергію в такому випадку просто – потрібно виключити алерген.

Набагато рідше, алергія розвивається на кисломолочні продукти, симптоми аналогічні: висип, екзема, свербіж, почервоніння шкіри. Найчастіше спостерігається алергія на сир, морозиво або вершкове масло.

Хто перебуває в групі ризику

Фахівці відзначають величезну кількість чинників, що впливають на розвиток схильності до харчової алергії. Перш за все це зовнішні подразники, які можуть патологічно вплинути на розвиток імунітету, надалі ця схильність може передаватися майбутнім поколінням. До зовнішніх факторів відносять:

  • несприятливі екологічні умови;
  • шкідливі звички;
  • нездоровий спосіб життя.

Крім того, швидше за все людина буде страждати на алергію, якщо у родичів, в будь-якому поколінні діагностували такі захворювання:

  • бронхіальну астму;
  • сінну лихоманку;
  • екзему – її практично неможливо вилікувати повністю.

Слід уважніше ставитися до планування раціону харчування в разі прийому лікарських засобів, а також, якщо у вас вже діагностували екзему або інші дерматологічні захворювання.

Статистика говорить, що в регіонах з поганим екологічним  станом частіше зустрічається алергія, види алергічної реакції на харчові речовини при цьому різноманітні, незалежно від продуктів, які вживаються в їжу.

Діагностика алергії

Періодичний або гострий прояв алергії, вимагає обов’язкового огляду лікаря. Спеціаліст проведе ретельне опитування, щоб отримати точну клінічну картину для подальшого призначення «оздоровчих засобів». Після підготовки анамнезу, необхідно виявити зв’язок між прийомом певної їжі і подальшою алергічною реакцією. Якщо визначити алерген неможливо, лікарі прагнуть використовувати додаткові дослідження.

  • Лабораторна діагностика. В першу чергу, береться загальний аналіз крові з формулою лейкоцитів і ШОЕ. За результатами дослідження, лаборанти оцінюють кількість білих кров’яних клітин – еозинофілів, оскільки вони беруть участь в алергічній реакції і вивільняють біологічно активні речовини. Потім визначається кількість імуноглобуліну E, так як ці білки, які існують в крові людини, першими вступають в контакт з алергеном, і при харчовій алергії їх рівень значно підвищений. Визначення кількості імуноглобулінів G використовується при виявленні конкретного алергену, що викликає захворювання.

  • Аналіз змісту харчового щоденника. При постійному виявленні алергії, лікар намагається використовувати записи пацієнта про зміст щоденного раціону. Це дозволяє швидше визначити, від чого виникає захворювання, і позбутися від нього в стислі терміни.

  • Елімінаційні проби. Спостереження за пацієнтом в період, коли з його раціону забирається компонент, який імовірно викликає алергічні симптоми. Це ефективне дослідження, але воно може бути досить тривалим.

  • Провокаційні проби. Можна використовувати після елімінаційних проб, коли людині вводяться алергени, які деякий час були відсутні в раціоні. Потім лікарі дивляться за реакцією організму. У деяких випадках (частіше у дітей) провокаційні проби проводяться відразу після огляду та оцінки харчового раціону.

  • Алергопроби. На шкіру з внутрішньої сторони передпліччя наносять речовини з вмістом алергену. Потім робиться слабкий прокол на глибину не більше 1 мм – це прик- або скарифікаційний тест (в народі “подряпина”). Якщо на оброблюваній ділянці шкіри виникає набряк, ймовірність алергії, на введений алерген 100%. Потрібно тільки позбутися від нього при плануванні раціону.

Ефективне лікування та профілактика алергії

Вилікувати харчову алергію неможливо – це вроджена патологія. Потрібно дотримуватися певного порядку лікування, повністю виключити контакт з алергеном. Також сьогодні представлено безліч ефективних протиалергічних препаратів, які можна використовувати для полегшення симптомів. Їх дія заснована на пригніченні процесу виділення речовин, що беруть участь у формуванні загальної клінічної картини. Крім того, при лікуванні алергії можна використовувати лікарські препарати і слідувати простим постулатам:

  • Встановлення алергену – знання причини прояву захворювання, дозволяє полегшити життя алергіку та уникнути контакту з подразнюючім продуктом.

  • Протиалергічні препарати – більшість засобів мають мінімум протипоказань і дозволені пацієнтам різного віку.

  • Дотримання дієти – дозволить знизити ймовірність розвитку патології на високо алергенні продукти.

  • Прийом ентеросорбентів – препарати-сорбенти дозволяють швидко вивести з організму шлаки, імунні комплекси, токсини. Це особливо важливо в разі, коли алергія і температура є супутніми симптомами, або проявляються інші алергічні реакції, що впливають на загальний стан людини.

  • Своєчасне лікування хронічних і гострих захворювань шлунково-кишкового тракту, за допомогою засобів, призначених лікарем.

Попередження алергічної реакції, в тому числі анафілактичного шоку, вимагає повного виключення продуктів, що викликають алергію. Крім того, в період грудного вигодовування дитини до 6 місяців, потрібно включати в раціон малюка суміші з гіпоалергенним складом. Також слід уважно ставитися до харчування дитини до 3-х років і позбутися від червоних овочів, фруктів і ягід, за можливістю не використовувати при приготуванні їжі яйця, обережно вводити морепродукти. Важливо дотримуватися рекомендацій лікаря в питаннях планування раціону дитини.

Сорбент при алергії

В першу чергу, слід пам’ятати, що ефективні сорбенти, які застосовуються при прояві алергічної реакції, повинні бути:

  • Гіпоалергенними – препарати не повинні містити в складі смакові добавки, барвники та ароматизатори, які здатні також викликати алергічну реакцію і погіршити стан людини.

  • Швидко виводитися з організму. Таким чином засоби дозволять виключити погіршення стану організму, коли проявляється алергія.

  • Безпечними для шлунково-кишкового тракту – особливо актуально для пацієнтів, які крім алергічної реакції страждають хронічними захворюваннями, дисбактеріозом (дисбіозом), приймають лікарські препарати.

  • З високою сорбційною місткістю.

  • У зручній лікарській формі.

Серія ефективних препаратів Sorbex є однією з популярних серед алергіків. Це добавка випускається у вигляді капсул.

Основа сорбенту – активоване вугілля у вигляді гранул. Препарат діє до 48 годин, тому важливо почати приймати засіб, коли алергічна реакція тільки проявила себе, і слідувати інструкції від виробника.

Дорослим рекомендується використовувати до 3 капсул за 1,5-2 години до, або після їжі, прийому інших лікарських засобів.

Серія препаратів-сорбентів Сорбекс

 

Залежно від складу, пропонується кілька видів засобів.

– Sorbex® Ultra. Добавка, виготовляється з високодисперсного активованого вугілля. Потрібно використовувати в такому порядку: 1 капсулу 2-3 рази на добу до або після їди або прийому лікарських препаратів (з проміжком в 1-1,5 години). Sorbex Ultra діє швидко, використовується як доповнення до комплексної терапії при прояві харчової алергії. Він дозволить позбутися від шлаків, токсичних з’єднань, тобто допоможе не вилікувати, але швидше боротися з алергічною реакцією, знизити вплив шкідливих речовин на печінку. Під час сезонної алергії, потрібно слідувати таким правилам – сорбент можна приймати для профілактики в поєднанні з основним лікуванням, не чекаючи поки з’явиться риніт або кропивниця.

– Sorbex® Duo. У складі засобу, активоване вугілля в гранульованому вигляді і екстракт розторопші. Завдяки таким компонентам, організм швидше справляється з алергічною інтоксикацією, очищує печінку і підтримує її діяльність. Sorbex Duo можуть використовувати дорослі по 2-3 капсули 2-3 рази на добу. Інтервал між прийомами з їжею, або лікарськими препаратами повинен становити не менше 1-1,5 годин.

Щоб вибрати правильний сорбент, потрібно звернутися до лікаря і виконувати його рекомендації, крім добавок, він призначить обґрунтоване лікування. Як правило, алергічна реакція проявляється після вживання в їжу алергену, тому короткого курсу відновлення організму не частіше 2-х разів на рік буде цілком достатньо.

Пам’ятайте, що ентеросорбенти не можуть вилікувати алергію, вони тільки сприяють зниженню навантаження на організм, завдяки чому спостерігається послаблення основних симптомів.

Ефективний Sorbex для дітей

Потрібно слідувати особливій схемі лікування харчової алергії у дітей, так як відсутність лікарського контролю може бути небезпечною для здоров’я. До відвідування лікаря, слід пам’ятати про наступне:

  • Дієта. Залежить від віку дитини. Якщо це новонароджений, слід розглянути раціон матері-годувальниці. У випадку з дітьми більш старшого віку, доктор переглядає раціон і розробляє дієту з виключенням передбачуваного алергену, призначає препарати, що полегшують стан хворого.

  • Прийом сорбентів. Вони виведуть з організму дитини шкідливі речовини, знизять навантаження на печінку і шлунково-кишковий тракт.

  • Протиалергічні препарати. Знижують загальну клінічну картину, призначаються тільки лікарем.

  • В якості ентеросорбенту, варто розглянути препарат Sorbex Малиш. Його можна приймати з народження, в складі – комплекс з пробіотику і сорбенту, розрахований на прийом в домашніх умовах:

  • Пакетик № 1. Містить 3 г смектиту, який перешкоджає всмоктуванню алергенів з кишківника в кров, та сприяє їх виведенню з організму. В результаті, алергічні реакції пригнічуються природнім шляхом, знижується ризик інтенсивного розвитку запалень.

  • Пакетик № 2. Містить живі пробіотичні бактерії, що відновлюють мікрофлору кишківника. За рахунок цього формуються бар’єрні функції слизової кишківника, алергени всмоктуються в меншій мірі.

Однак для якісного лікування слід розробити схему прийому спеціалізованих медичних препаратів. Пам’ятайте, що навіть ефективні ентеросорбенти не допоможуть позбутися від алергії, так як є допоміжними добавками.

Висновок

Повністю захистити себе і свою дитину від алергії неможливо, оскільки речовин, здатних викликати захворювання, велика кількість. Однак можна слідувати простим правилам:

  • переглянути харчовий раціон і виключити алерген;

  • при необхідності використовувати допоміжні речовини, здатні істотно полегшити прояв алергічних симптомів, препарат Сорбекс в їх числі.

Не займайтеся самолікуванням, звертайтеся до лікаря якомога раніше.

Увага!

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАВДАТИ ШКОДУ ВАШОМУ ЗДОРОВ’Ю.