Сорбенти при алергії

Сорбенти при алергії

Алергія – це патологія, поширеність якої щорічно збільшується. На сьогоднішній день вона знаходиться на третьому місці після серцево-судинних хвороб і онкології. Цьому сприяє екологічне неблагополуччя: негативний вплив на людський організм техногенних і природних подразників.

Контакт з алергеном не завжди можливо обмежити. Наприклад, можна не споживати ті чи інші харчові продукти, але під час цвітіння рослин ніяк не уникнути контакту з їх пилком. Часто алергію здатні викликати кілька причин. На її формування впливає наявність супутньої хронічної патології органів дихання, травлення і т.п.

Як розвивається алергія

Механізм розвитку алергії у дорослих полягає у наступному: при попаданні в організм різних речовин, через порушення бар’єрної функції, немає можливості впоратися з цими речовинами. У результаті в надмірній кількості виробляється IgE (імуноглобулін). Через посиленої продукції імунних комплексів відбувається пошкодження мембран базофілів і в кров виділяються такі біологічно-активні речовини, як серотонін, гістамін, ацетилхолін. Вони скупчуються в організмі, викликаючи його отруєння (ендотоксикозу). Через це стан пацієнта погіршується. Виникає системний дефіцит кисню в тканинах і метаболічні порушення:

  • страждає обмін речовин в організмі;
  • виникає дефіцит функціонування печінки і нирок;
  • у тканинах порушується мікроциркуляція.

Особливості лікування

Лікування алергії у дорослих обов’язково має бути комплексним. З огляду на механізм патогенезу, одним із його складових є використання сорбуючого засобу з перших днів розвитку патології. Дані препарати сприяють виведенню з організму алергенів і утворенню токсичних речовин.

Сорбенти при алергії у дорослих використовуються під час гострої фази для того, щоб зменшити свербіж шкіри і симптоми інтоксикації. Сорбуючі засоби можуть застосовуватися і з профілактичною метою, щоб попередити рецидив.

Поради щодо застосування сорбентів

Сорбенти при алергії у дорослих вживають за 1,5-2 години до прийому їжі. Дотримуватися такого режиму слід, щоб препарат змішався зі шлунковим соком і перемістився в початкові відділи тонкого кишечника, де буде відбуватися його робота. Сорбуючі засоби здатні зв’язувати активні речовини інших медикаментів, тому, щоб уникнути цього, інтервал між їх вживанням повинен бути хоча б 2-3 години.

Максимальний курс терапії даними препаратами – 14 днів. При більш тривалому використанні можуть виникнути побічні ефекти.

Сорбенти для профілактики обов’язково повинні застосовуватися під контролем лікаря. Їх неправильне використання може спровокувати збої у роботі всього організму і стати причиною різних небажаних наслідків. При надмірно тривалому застосуванні сорбуючих препаратів можуть виникнути кишкові розлади, які проявляються запором або проносом, нудотою, блювотою. Симптоми легко зникають після відміни засобів.

Сорбекс при алергії у дорослих

Можна виділити загальні переваги препаратів Сорбекс:

  • не тільки виводять алергени, а й усувають причину, яка спровокувала алергічну реакцію;
  • швидко дозволяють прибрати симптоми;
  • зручні у застосуванні;
  • в складі препаратів виключно натуральні компоненти;
  • не містять смакових добавок, наповнювачів, ароматизаторів;
  • прискорюють процес одужання;
  • відпускаються без рецепта.

Класичний Сорбекс

З сорбентів добре зарекомендував себе SORBEX Класичний – препарат, який має пролонговану дію. Його основною діючою речовиною є активоване вугілля, яке отримують з натуральної сировини. Випускається у формі капсул, має добре розвинену внутрішню і зовнішню поверхню, що забезпечує високу поглинаючу дію протягом усього періоду проходження по травному тракту.

У складі препарату немає смакових добавок і в’яжучих речовин, завдяки цьому не виникає механічного роздратування слизових оболонок травних органів. Під час перебування в організмі, активоване вугілля не піддається метаболічним і хімічним змінам, з кишечника не всмоктується і не проникає за межі травного тракту.

Адсорбуючі властивості основної діючої речовини препарату можуть знижувати ефективність медикаментів, які використовуються разом з ним. Тому вкрай важливо при комплексному лікуванні витримувати інтервал між їх прийомами. SORBEX Класичний здатний пофарбувати колір калу в чорний.

При алергії у дорослих вживають по 2-6 капсули в три прийоми на день, запиваючи водою. Період лікування – 10-14 днів.

Сорбекс Ультра

З профілактичною метою може використовуватися Sorbex Ультра. Він показаний, як дієтична добавка до харчування особам, схильним до алергії. Проводиться також у формі желатинових капсул. У його складі є високодисперсне активоване вугілля, яке отримують натуральним шляхом з шкаралупи горіха кокоса. Воно здатне максимально поглинати алергени різної структури. Свою дію може зберігати тривалий час – 1,5-2 дня.

Сорбент знаходиться у желатиновій капсулі, тому до тих пір, поки не відбудеться її розпад, немає контакту з травними соками. Завдяки цьому зберігаються сорбційні властивості речовини. Не містить наповнювачів і смакових домішок.

Дорослі пацієнти приймають препарат по 1 капсулі в 2 або 3 прийоми на день за 1-1,5 години до прийому їжі або після неї, а також різних медикаментів. Якщо виникає необхідність, курс можна повторити. Хоча Sorbex Ультра – дієтична добавка, а не ліки, лікар повинен дати детальну рекомендацію щодо застосування сорбентів.

Сорбекс Дуо

Як відомо, коли розвивається алергічна реакція, порушується робота деяких внутрішніх органів. Одним з таких є печінка. В цьому випадку добре, якщо під рукою виявиться Sorbex Дуо. Препарат не тільки дозволить очистити організм від алергенів, але також дозволить відновити функцію печінки. До його складу, крім активованого вугілля, входить і екстракт розторопші. Рекомендується як дієтична добавка до основного раціону харчування. Сорбекс Дуо не тільки дозволить усунути симптоми алергії, його дія зберігається тривалий час – протягом 36-48 годин.

Як і інші сорбенти при алергії у дорослих, Sorbex Duo рекомендується приймати за 1-1,5 години до їжі або після неї. Важливо також витримати даний часовий інтервал при сумісному застосуванні з іншими ліками. Кратність прийому – 2-3 рази на день по 2-3 капсули. Курс прийому може тривати від 3 до 15 діб. При необхідності його можна повторити. Ні в якому разі не можна перевищувати рекомендовану добову дозу препарату. Під час використання Сорбекс Дуо відбувається очищення організму від алергенів, нормалізується функціонування внутрішніх органів, зміцнюється імунітет.

Хоча Sorbex Duo і не є лікарським засобом, його не варто вживати під час годування грудьми і лактації.

Протипоказання та запобіжні заходи при використанні сорбентів

Існує ряд станів, при яких сорбуючі засоби протипоказані. До них відносяться:

  • виразкова хвороба (шлунок, дванадцятипала кишка);
  • схильність до закрепів;
  • ерозивна форма гастриту;
  • зниження перистальтики кишківника.

Важливо пам’ятати, що всі сорбенти виводять з організму не тільки шкідливі речовини, але також і вітаміни, мінерали, корисні бактерії. Тому під час курсу терапії ними потрібно стежити за регулярністю і станом випорожнень, дотримуватися достатнього питного режиму, повноцінно і правильно харчуватися.

Не варто забувати, що сорбенти при алергії у дорослих повинні застосовуватися тільки за призначенням лікаря. Будь-які спроби самолікування не рекомендуються.