Причини діареї і способи боротьби з нею у дітей

Причини діареї і способи боротьби з нею у дітей

Діарея, вона ж “пронос, – це розлад функції кишківника, який виявляється частими рідкими випорожненнями.

Для того щоб розуміти, який стілець є прискореним, необхідно знати його нормальну кратність у дітей різного віку.

  • Для малюків у перший рік життя на грудному вигодовуванні норма – 5-6 разів на день. Стілець кашкоподібний, однорідної консистенції, жовтого кольору, без присутності в ньому патологічних домішок (прожилок крові, слизу). У немовлят на штучному вигодовуванні в нормі випорожнення можуть мати злегка коричневе забарвлення.
  • Для віку 1-2 роки нормальна частота випорожнень – 1-2 рази на добу. Колір коричневий, стілець оформлений.
  • У дітей старше двох років дефекація найчастіше відбувається 1 раз на день.

Якщо стілець значно частіше цих показників, можна стверджувати, що у дитини пронос.

Причини діареї

Важливо пам’ятати, що цей симптом є проявом багатьох хвороб і їм не можна нехтувати. Найбільш поширеними причинами цього стану є:

  • Похибки у харчуванні. Наприклад, дитина спробувала новий продукт або з’їла багато їжі, що важко засвоюється. Часто може супроводжуватися не вираженими больовими відчуттями в животі, метеоризмом, дискомфортом. Якщо діарея виникла з цієї причини, як тільки з раціону забираються провокуючі продукти, вона одразу ж проходить.
  • Недостатність деяких ферментів, наприклад лактази, у результаті чого порушується переварювання молочного цукру. Виникає постійне бродіння, у кишківнику збільшується об’єм рідини, з’являється здуття. У такому випадку з раціону потрібно прибрати коров’яче молоко.
  • Різні отруєння та інфекційні хвороби кишківника (вірусні та бактеріальні). Збудник потрапляє до дитячого організму, а реагує на це в першу чергу травна система. Її слизова оболонка запалюється, що проявляється діареєю. Наприклад, пронос у дитини в 2 роки або трохи старше може спровокувати елементарне порушення гігієни. У результаті можуть виникнути такі хвороби, як сальмонельоз, холера, дизентерія, ротовірусна інфекція.
  • Дисбактеріоз кишківника – патологічний стан, при якому в організмі виникає дефіцит корисних бактерій. Може виникати в результаті порушення харчування, різних кишкових інфекцій, прийому антибіотиків. Для лікування діареї в цьому випадку необхідно усунути причину дисбактеріозу.
  • Гостра хірургічна патологія – пронос іноді може виникнути при перитоніті, інвагінації, гострої непрохідності кишківника. Дитину, при підозрі на ці захворювання, потрібно негайно госпіталізувати.
  • Заселення кишківника глистами. При їх розмноженні слизова кишечника запалюється і виникає розлад травлення. Пронос при глистяній інвазії частіше має хронічний перебіг, він не частий.
  • Синдром роздратованого кишківника – його причини повністю не вивчені. Є припущення, що головними факторами є страх, негативні емоції, стресові ситуації.
  • Прийом деяких ліків (антациди, препарати заліза, проносні).
  • Ендокринна патологія (цукровий діабет, тиреотоксикоз).

Класифікація діареї

Залежно від причини, діарея буває:

  • інфекційною (вірусна, бактеріальна);
  • не інфекційною.

Залежно від тривалості проносу, він буває:

  • гострий – тривалість у середньому 1-2 тижні;
  • стійкий – більше 14 днів;
  • хронічний – понад 3 місяці.

Симптоми проносу

Клініка залежить від причини, що її викликає. Усі типи гострих діарей проходять інкубаційний період, розпал захворювання і період одужання (реконвалесценції). Випорожнення бувають кашкоподібними або водянистими, різної частоти.

Характер діареї безпосередньо залежить від хвороби:

  • При проносі вірусного характеру тривалість інкубаційного періоду – 1-5 діб. При цьому присутні головні болі, слабкість, міалгії, відсутність апетиту. Потім виникає лихоманка, блювота, больові відчуття в животі. Приблизно у 30% випадків перерахована симптоматика поєднується з катаральними явищами.
  • При бактеріальній діареї інкубаційний період триває від кількох годин до 10 діб. Крім рідкого стільця, у таких випадках виникають болі в животі хватаючого характеру і підвищення температури тіла.
  • Паразитарні інвазії часто можуть протікати без будь-яких симптомів (амебіаз) або супроводжуватися проносом з домішками крові, склоподібного слизу. Екскременти іноді бувають у вигляді малинового желе (у результаті просочування слизу кров’ю).
  • При антибіотико-асоційованій діареї стілець рясний, водянистий. У животі виникають болі схваткообразного характеру, може підвищуватися температура. Якщо пронос у дитини виник з цієї причини, після відміни антибіотика він зникає.
  • Кровянистая діарея може виникати при хворобі Крона, неспецифічному виразковому коліті, балантідіазі, дифузному ювенільному полипозі. Іноді можуть виникнути навіть профузні кровотечі, які провокують геморагічний шок і становлять загрозу для життя пацієнта.

Не тривала діарея практично не впливає на загальний стан дитини. Важка може стати причиною виражених змін в організмі, гіповітамінозу і навіть виснаження.

Батькам важливо знати, який вид випорожнень є нормою для дитини першого року життя. Адже часто за пронос у грудничка вони можуть прийняти звичайний характер стільця. У цей період малята отримують велику кількість рідкої їжі у вигляді молочних сумішей або материнського молока. Як наслідок, стілець просто не може бути твердим, у нормі він трохи рідкуватий, кашкоподібний. На пронос у цьому віці можуть вказувати зловонность, збільшення кількості калу, наявність у калі «пластівців», водянистость.

Особливості лікування

Незалежно від причини, що спровокувала діарею, її обов’язково потрібно лікувати. Організм при цьому втрачає рідину і багато корисних речовин, тому відсутність належної терапії може стати причиною погіршення стану малечі. Але важливо лікувати не сам пронос у дітей, а першопричину хвороби. Спочатку важливо її визначити, щоб лікування було ефективним. Не можна самостійно використовувати будь-які ліки в домашніх умовах, за винятком ентеросорбентів.

Сорбекс при діареї

При проносі у дитини добре себе зарекомендував Sorbex Малюк. Це функціональний харчовий продукт, який виробляється у Франції. Показаний при діареї (гостра, хронічна), дисбактеріозі, наявності запалень травного тракту.

У складі препарату є два компонента, які приймаються послідовно:

  • У саше № 1 міститься діоктаедричний смектит – основний компонент з декількох допоміжних речовин. Діоктаедричний смектит є мінеральним продуктом натурального походження, якому присуща вибіркова абсорбуюча властивість по відношенню до патогенної мікрофлори, і виражена обволікаюча дія на слизову травної системи.
  • Саше № 2 у своєму складі має комплекс пробіотичних бактерій (біфідобактерії, лактобактерії) і допоміжних речовин. Пробіотики регулюють кишкову мікрофлору, надають імуностимулюючу, протиінфекційну, антидепресивну і антиалергенну дії.

Sorbex Малюк діє комбіновано: регулює функцію кишківника і відповідає за детоксикацію.

Частота і схема прийому Sorbex Малюк 

Починати прийом потрібно з саше №1. Щоб досягти максимального ефекту, через деякий час (не менше 1,5 години) потрібно прийняти саше №2. Перед вживанням вміст саше потрібно розчинити у кип’яченій воді кімнатної температури (50 мл), добре перемішати склад до абсолютного розчинення.

Увага! Всі сорбенти потрібно розчиняти тільки в якісній питній воді.

Якщо виник пронос у дитини до 1 року, а також у ранньому віці (1-3 років), добова доза – по 1 саше № 1 і 2. Кожне з них розчиняють в окремій пляшці, які зберігаються в холодильнику і вживаються протягом доби. Пляшку перед прийомом потрібно підігріти і збовтати.

Дітям старше 3-х років необхідно пити по 1 саше №1 і стільки ж №2 у три прийоми, чергуючи їх. Лікування в будь-якому віці триває до 7 днів. Не можна перевищувати рекомендовану дозу.

Так як при діареї втрачається багато рідини, потрібно обов’язково відшкодувати її втрати. Для цього кожні 5 хвилин дитині слід давати сольові розчини, мінімум 1 чайну ложку. Дитину обов’язково потрібно показати лікарю, який визначиться з причиною проносу і подальшою тактикою. Обов’язково потрібно дотримуватися дієти: обмежити тваринні жири, вуглеводи, організувати дробове і часте харчування.

Будь-яке захворювання легше попередити, ніж лікувати. Тому батькам вкрай важливо не забувати про профілактику діареї. Так ви зможете вберегти від неї свого малюка.