Нудота і блювання у дітей

Нудота і блювання у дітей

Нудота і блювання у дитини повинні насторожити батьків, адже вони завжди є одним із проявів того чи іншого захворювання. У разі їх виникнення слід одразу ж відвідати лікаря.

При блювоті вміст шлунково-кишкового тракту мимоволі викидається назовні через рот, а в деяких випадках і через ніс. Це здійснюється в результаті скорочення м’язів черевного преса, діафрагми і живота. Виникає, як захисна реакція органів травлення на потрапляння в організм шкідливих чи токсичних речовин. Блювота часто виникає у маленьких дітей через анатомо-фізіологічні особливості шлунка. У цей період він знаходиться в напів вертикальному або вертикальному положенні, погано розвинені м’язи його кардіальної частини. Також у малюків блювоті сприяє висока збудливість блювотного центру.

Перед блювотою часто виникає нудота у дитини – безболісне неприємне відчуття, що часто супроводжується зблідненням шкірних покривів, занепокоєнням, висовуванням назовні язика, відмовою від їжі. Часто такий стан може виникнути без будь-яких симптомів.

Можливі причини

Які ж найпоширеніші причини нудоти у дитини і наступної за нею блювоти? Виникати вони можуть у результаті перезбудження блювотного центру факторами, які йдуть ззовні (заколисування, перегрівання, переїдання, виражена активність малюка після прийому їжі), а також різними внутрішніми збудниками. Останніми частіше є різні захворювання травних органів, отруєння. Зупинимося на них більш докладно.

Нудота у дітей, яка часто супроводжується блювотою, може виникати при таких станах:

  • Неврологічна патологія. Якщо перераховані симптоми виникають після черепної травми, вони можуть свідчити про струс мозку. Можливе виникнення в стані спокою, у результаті вегетативних розладів і коливання черепного тиску при менінгітах, енцефалітах, новоутвореннях мозку. У підлітковому віці нудота у дитини часто провіщає мігрень або супроводжує її.
  • Неврози. Часті стреси можуть відбитися на здоров’ї малюка. Страждає нервова система, у результаті виникають нудота і блювота.
  • Цукровий діабет. Дана хвороба завжди має поступовий розвиток, тому за медичною допомогою батьки звертаються при різкому погіршенні стану дитини. А до цього малюк може поскаржитися на загальну слабкість, супроводжувану нудотою. Ранніми проявами захворювання є відчуття сильного голоду, часте сечовипускання і надмірне вживання рідини.
  • Хвороби органів травлення: патологія жовчовивідних шляхів і печінки, гастрит, виразкова хвороба, коліт та інші.
  • Гостра хірургічна патологія. Часто з нападів нудоти у дитини можуть починатися такі захворювання, як апендицит, кишкова непрохідність, холецистит. Негайно потрібно звернутися до фахівця, якщо все це супроводжується болем і лихоманкою.
  • Грип, ГРВІ та інші дитячі інфекції проявляються інтоксикацією, в результаті якої виникає нудота без блювоти у дитини. Поява блювоти говорить про важкий стан крихти.
  • Вестибулярні порушення – малюка заколисує в автомобілі, на воді. Це не несе серйозної загрози здоров’ю, але доставляє багато незручностей у дорозі. Бажано порадитися з педіатром, який скаже, який препарат може полегшити стан дитини.
  • Різні отруєння. Нудота у дитини в такому випадку виникає різко, на тлі відносного здоров’я. Спочатку це недовгі легкі напади, але далі вони стають все більш і більш болісними. Також буває розлад шлунку, біль у животі, загальна слабкість.
  • Кишкові інфекції вірусної, мікробної, паразитарної природи. Крім нудоти і блювоти виникає розлад шлунку, занепокоєння дитини, метеоризм.

У чому небезпека нудоти

Навіть якщо виникає тільки нудота у дитини без блювоти – це вже привід батькам звернутися до лікаря і сигнал того, що дитина чимось хвора. Такий, здавалося б, простий симптом, може свідчити про наявність небезпечного захворювання в організмі, при якому може знадобитися негайне лікування. Іноді діти переносять нудоту набагато складніше в порівнянні з блювотою, адже вона не здатна принести полегшення.

Якщо виникла нудота у дитини 10 років або приблизно цього віку, вона може поскаржитися на свої відчуття. У малюків же дуже складно розпізнати даний симптом. Ознаки нудоти у них: періоди примхливості, скорочення м’язів черевного преса і глотки, блідість шкірних покривів, відмова від пиття й їжі, іноді рясна пітливість. Незалежно від віку, важливо звернутися до лікаря, який допоможе визначити причину такого стану.

Наслідки блювоти

Нудота і блювання у дитини можуть спровокувати серйозні наслідки в організмі. Якщо блювота неприборкана, є високий ризик розвитку зневоднення. Чим менша дитина, тим більше його організм чутливий до дефіциту води, адже у всіх тканинах міститься багато позаклітинної рідини. Втрати води збільшуються, якщо блювота часта і її супроводжують висока температура, діарея. Дитина також можете втратити мінеральні солі. Кроха на початковому етапі хвороби збуджена. У міру її прогресування виникають: сонливість, млявість, слизові оболонки стають сухими, шкірні покриви втрачають свою еластичність, малюк рідко мочиться, посилюється блювота. За короткий час може виникнути значне порушення водно-електролітного обміну, а це здатне спровокувати серйозні проблеми у функціонуванні внутрішніх органів.

Лікування можна проводити вдома після огляду педіатром, якщо: блювота одно-дворазова, на її тлі крихітка нормально п’є рідину, не порушено її загальний стан і немає погіршення по закінченню деякого часу, малюк спокійний, нові симптоми не приєднуються.

Обов’язково показано стаціонарне лікування у таких випадках:

  • Поєднання блювоти з іншими симптомами (рідкий стілець, гіпертермія), відмова малюка від пиття.
  • Поєднання блювоти і болю в животі, які турбують 1 годину і більше. Якщо при цьому є затримка стільця і ​​відходження газів, слід виключити можливість розвитку хірургічної патології.
  • Багаторазова блювота.
  • Погіршення загального стану маленького хворого: сонливість, апатія, млявість, рідкісне сечовипускання. Лихоманка виражена, лікуванню не піддається, виникають судоми.
  • Немає ефекту після лікування в домашніх умовах.

Лікування нудоти і блювоти у дітей

Що робити, якщо у дитини нудота і/або блювота? Для початку потрібно укласти малюка на бік, щоб знизити ризик захлинутися блювотними масами. Далі потрібно оцінити, наскільки важкий стан крихти і викликати лікаря.

До приїзду лікаря слід відпоювати хвору дитину, щоб уникнути зневоднення. Давати рідину слід невеликими порціями, але часто. Залежно від віку, робити це потрібно так:

  • дитину до 1 року поїти через кожні 5 хвилин по 1 чайній ложці;
  • 1-3 роки – по 2-3 чайні ложці через кожні 4-5 хвилин;
  • 3 роки і старше – по 1-2 столових ложки з інтервалом у 5 хвилин.

Кількість необхідної рідини розраховується по 100-150 мл на 1 кілограм. Крім води під час блювоти організм втрачає глюкозу, солі і багато інших речовин, які обов’язково потрібно поповнити.

При прогресуючому погіршенні стану здоров’я малюка, обов’язково потрібно викликати швидку допомогу. Слід діяти особливо швидко, якщо блювота має неприборканий характер, у ній або в стільці присутня кров, посилюється жар, виникли судоми, виражена млявість, болить живіт, малюк рідко мочиться. Іноді нудота у дитини може виникнути без інших симптомів, ізольовано, але і в такому випадку батьки повинні звернути на неї увагу і розібратися в причині такого стану.

Сорбенти при нудоті і блювоті

Поліпшити стан при нудоті та блювоті у дітей допоможуть сорбенти. Їх теж можна давати до приїзду лікаря. Одним із таких засобів є Сорбекс Малюк. Основними діючими речовинами продукту є діоктаедричний смектит з допоміжними речовинами (саше №1) та комплекс пробіотиків (саше №2). Вміст кожного з саше приймають окремо в послідовному порядку. Завдяки такому складу, засіб діє комбіновано: надає детоксикацію і регулює роботу кишківника, сприяє всмоктуванню і виведенню з організму малюка токсинів, патогенної мікрофлори, солей жовчних кислот, газів, регулює роботу шлунково-кишкового тракту.

Починати прийом потрібно з саше №1. Інтервал між прийомами саше №1 і 2 становить 1,5 години, їх вміст потрібно вживати по черзі протягом дня. Попередньо вміст розводиться в 50 мл якісної кип’яченої води кімнатної температури, перед прийомом все перемішується до повного розчинення. Дітям від народження і до 3 років призначається добова доза по 1 з кожного саше.

Сорбекс Малюк – це також чудова профілактика дисбактеріозу кишечника. Пляшечки між прийомами обов’язково зберігаються на полиці холодильника, а перед вживанням підігріваються на водяній бані. Рекомендований курс лікування – не більше 7 діб. Не варто перевищувати добову дозу засобу.

У будь-якому випадку нудота і блювота є сигналом, що дитина хвора і в організмі трапився якийсь збій. При появі цих, а також приєднання інших симптомів, слід негайно показати малюка лікаря, який правильно оцінить його стан здоров’я та визначиться з подальшою тактикою лікування.

Статті на тему