Похмілля: як запобігти, симптоми і особливості лікування

Похмілля: як запобігти, симптоми і особливості лікування

Похмілля – це стан пригнічення, який виникає після зловживання алкогольними напоями, переважно зранку. Цим природа показує, наскільки вони шкідливі для людського організму.

Як уникнути похмілля

Кожна людина по-своєму реагує на спиртне і його кількість. Тому обов’язково слід знати свою норму. Щоб запобігти розвитку важкого алкогольного похмілля, необхідно попередньо підготувати організм.

Що випити перед застіллям, щоб не сп’яніти?

Попередньо слід вжити таких заходів:

За 10-15 хвилин до першого вживання алкоголю слід прийняти 2-4 капсули препарату Сорбекс Класичний. Далі слід через кожну годину пити по 2 таблетки. Даний засіб допоможе адсорбувати алкоголь і запобігти його всмоктуванню.

Перед запланованим застіллям рекомендується випити склянку молока.

Приблизно за годину до випивки можна з’їсти вівсяну, манну або гречану кашу і будь-яку жирну їжу. Жир запобігає можливості всмоктування в кров алкоголю.

Перед вечіркою варто розім’ятися – відвідати спортзал, зробити зарядку або прогулятися. Фізичні вправи добре борються із впливом на організм спиртних напоїв.

Тепер вам відомо, як підготуватися до святкового застілля, і які заходи допоможуть запобігти похмілля.

Під час застілля

Також важливо правильно вживати алкоголь:

Обов’язково закушувати, причому бажано поживною їжею.

Крім алкоголю пити воду, соки. Похміллю сприяє зневоднення, тому в клітинах повинна бути рідина. Але ні в якому разі не можна пити напої з бульбашками (шампанське, газована вода) – сп’яніння так тільки посилиться.

Як можна більше рухайтеся – танцюйте, гуляйте. Якщо відчуваєте, що ноги погано слухаються, не варто більше пити.

Якщо під час застілля вам пропонують різні напої, ні в якому разі їх не змішуйте. Звичайно ж, стан залежить від загальної кількості прийнятого спиртного, але при різних смаках і міцності іноді можна випити зайвого.

Симптоми похмілля

Похмілля виникає через те, що ферменти основних фільтрів організму – нирок і печінки, не можуть розщепити великі дози алкоголю. Настає інтоксикація організму алкоголем у результаті впливу шкідливих домішок, які в ньому містяться: ароматичних ефірів, сивушних масел і т.п. Як наслідок, відчуття «перегару» і збій у функціонуванні багатьох органів і систем. Похмілля проявляється такими ознаками:

Порушення обміну речовин і кислотно-лужного балансу є причиною того, що виникає нудота і прискорене дихання.

Порушення балансу рідини викликає зневоднення. Через те, що об’єм циркулюючої крові знижується, виникають сухість у роті і сильна спрага.

Підвищена дратівливість з’являється в результаті негативного впливу алкоголю на нервові клітини. В результаті навіть світло і неголосний звук можуть спровокувати негативну реакцію.

Порушується сон. Через дію спиртних напоїв на організм, не виникає фаза швидкого сну. Саме в цей період організм відпочиває. Тому погане самопочуття і розбитість будуть навіть у тому випадку, якщо після зловживання алкоголем людина проспала 8-9 годин.

Запаморочення виникає через вплив алкоголю на вестибулярний апарат, особливо у людей, які рідко його вживають.

Блювота – це скоріше сприятливий симптом, він говорить про те, що організм починає рефлекторно видаляти прийнятий алкоголь. Часто їй передує нудота і запаморочення. У більшості випадків, якщо людина вирвала, їй стає легше.

Головний біль виникає внаслідок підвищення внутрішньочерепного тиску і судинних спазмів. Може бути пульсуючим, здавлюючим, часто віддає в очні яблука.

Підвищення тиску – це симптом, що виникає у результаті порушення діяльності серцево-судинної системи. При цьому виникає важкість у потиличній області, дзвін у вухах, розбитість.

Тремор верхніх кінцівок – наслідок впливу алкоголю на вегетативну нервову систему.

Озноб може розвиватися через перепади температури тіла – її різкого зниження або підвищення.

Панічні атаки, які проявляються відчуттям страху, неспокою, безсоння, надмірного потовиділення в результаті дії алкоголю на центральну нервову систему.

Гострі наслідки

Такий серйозний стан, як інфаркт або інсульт, іноді теж можуть виникнути після «перебору» спиртного. Якщо у людини алкогольна інтоксикація, симптоми, які повинні насторожити, такі:

  • занадто прискорене серцебиття;
  • біль у грудній клітці, що віддає в ліву руку;
  • виражений головний біль;
  • низька температура тіла;
  • бліда шкіра, іноді з синюшним відтінком;
  • тахікардія;
  • сплутаність свідомості;
  • безперервна блювота.

Алкогольна інтоксикація: перша допомога

При отруєнні алкоголем пацієнту потрібно адекватне лікування. Не потрібно ставитися до цього легковажно. У першу чергу необхідно:

Забезпечити постійну циркуляцію повітря в приміщенні.

Щоб очистити кишківник, слід штучно викликати блювоту (натисканням двома пальцями на корінь язика).

Навіть коли вже відбулося повне всмоктування алкоголю у шлунок, можна прийняти Сорбекс, який зможе адсорбувати токсини.

Багато пити морси, мінеральну воду, міцний солодкий чай, відвар м’яти.

Ефективно вживання глюкози з вітаміном С у великих дозах, але цей метод можна використовувати, якщо у потерпілого немає цукрового діабету.

Якщо після всіх цих заходів стан не покращився, людину слід доставити у лікарню. При такому стані, як алкогольна інтоксикація, лікування може знадобитися більш серйозне, ніж прийнято вважати. Категорично не можна залишати потерпілого одного, якщо він втратив свідомість.

Алкогольна інтоксикація і сорбенти

Сорбенти – це препарати, які дозволять запобігти похміллю, якщо прийняти їх безпосередньо перед застіллям. Але навіть якщо не вдалося уникнути алкогольної інтоксикації, ці препарати дозволять зв’язати токсини в травній системі. Наприклад, можна використовувати Сорбекс, – ентеросорбенти з пролонгованою дією:

Сорбекс Класичний – має високу поглинаючу здатність при проходженні по травним органам. Слід приймати препарат по 2-5 капсули тричі на день.

Сорбекс Ультра – проявляє свою діяльність вже через 1 годину після прийому. Ефект зберігається 1,5-2 доби.

Sorbex Дуо – препарат, який у своєму складі містить активоване вугілля рослинного походження та екстракт розторопші. Крім сорбційної, надає і гепатопротекторну дію. Так як у результаті алкогольної інтоксикації страждає печінка, такий препарат буде якраз доречним. Вживати по 2-3 капсули в 2-3 прийоми на добу за 1,5 години до або після прийому їжі.

Рекомендації для полегшення похмілля

Якщо так сталося, що ви вже випили зайвого, полегшити похмілля допоможуть такі дії:

  • Повноцінний сон. Спати слід до того часу, поки сонливість повністю не зникне.
  • Багато рідини. Пити краще мінеральну воду, яка допоможе заповнити втрачені мікроелементи. Підійдуть натуральні соки або компоти.
  • Контрастний душ.
  • Прийом Сорбекс.
  • Свіже повітря. Покращує вентиляцію легенів, обмінні процеси. Тому бажано прогулятися, або хоча б просто відкрити вікно.
  • Алкоголь вимиває з організму калій, тому при похміллі показані продукти, в якому він міститься – квашена капуста, курага, картопля, огірковий розсіл.

Звичайно ж, найбільш ефективним способом уникнути похмілля є помірність при вживанні алкоголю. Так ви зможете зберегти своє здоров’я.

Статті на тему