Алергія на цитрусові

Алергія на цитрусові

Харчова алергія – реакція імунної системи на деякі продукти або їх компоненти. Апельсини, лимони, мандарини та інші цитрусові – одні з лідерів серед алергенів. Поширеність реакцій на ці фрукти настільки велика, що медики об’єднують їх в окрему групу – алергія на цитрусові.

Чому виникає алергія

Основна теорія говорить: алергія виникає, коли до організму потрапляє чужорідна речовина. Імунна система атакує її, якщо вважає небезпечною. Люди різні, імунітет теж у всіх різний: один не реагує на стороннє втручання, інший сприймає найменший пил або білок, як величезну загрозу, і всіляко намагається неї позбутися. На допомогу приходить білок гістамін, який змітає алергени на своєму шляху разом зі здоровими клітинами організму, що опинилися поруч. Наслідки не змушують на себе довго чекати: виникає алергічна реакція.

Основними алергенами виступають пил, пилок, шерсть тварин, горіхи, цитрусові, фрукти і морепродукти. Алергія на апельсини, лимони, мандарини проявляється, як реакція на такі речовини:

  • саліцилати та ефірна олія, які містяться в цитрусових;
  • дифеніл – препарат, яким обробляють фрукти від гниття;
  • фунгіциди – ще один засіб для обробки рослин від шкідників.

На сьогодні ці компоненти – найбільш ймовірні причини виникнення алергії на цитрусові.

Алергія на цитрусові: симптоми й перебіг

Підступність алергії полягає у тому, що алергени можуть накопичуватися в організмі. Вперше зіткнувшись зі шкідливими речовинами, імунна система тільки запам’ятовує їх. Людина думає так: «я з’їв апельсин, нічого не сталося, це означає, що, усе добре. Але наступного разу, реакція імунітету може «вистрілити». Підвищений ризик виникає, якщо переїсти цитрусових у великій кількості за один раз.

Алергія на цитрусові на обличчі проявляється, в першу чергу. Лущення і почервоніння, які постійно сверблять – перша ознака реакції на лимони і апельсини. Далі виникає кропивниця – червоні плями по всьому тілу, або на його окремих частинах: руках, спині, животі.

Як проявляється алергія на цитрусові, крім перерахованих симптомів:

  • кашель і чхання;
  • алергічний риніт (нежить);
  • почервоніння очей;
  • набряк губ і язика;
  • набряклість горла, ясен, всього обличчя;
  • нудота і блювота;
  • спазми в животі та діарея (пронос).

Набряк – важкий прояв алергії. При його виникненні необхідно одразу звернутися до лікаря.

Розвивається цей прояв, по-різному. У важких випадках організм реагує відразу, як тільки алерген потрапив всередину. Якщо починається набряклість горла і задуха, викликають швидку -  це самий небезпечний симптом алергії. В інших варіантах реакція виникає через кілька годин або навіть добу після зустрічі з алергеном, обмежується висипом і дерматитом.

Як уникнути алергії

Надійною профілактикою алергії є скасування всіх продуктів підвищеної небезпеки. Якщо була діагностована алергія на лимон, апельсин або мандарин, їх вилучають з раціону повністю. Іншими заходами профілактики вважаються:

  • підтримання здорового харчування і здорового способу життя;
  • усунення дисбактеріозу (дисбіозу);
  • лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, які підвищують ризик непереносності алергенів;
  • придбання цитрусових у перевірених місцях (якщо є гарантія, що вони не були оброблені хімікатами).

Якщо з’явилися прояви алергії на цитрусові, висип і свербіж є першими симптомами, для встановлення вірогідного діагнозу, необхідно звернутися до лікаря, який проведе додаткові обстеження. При діагностиці існують три напрямки:

  1. Шкірні проби. Для визначення харчової алергії, у тому числі на цитрусові, цей метод мало ефективний.
  2. Дієта за методом виключення. До неї вдаються, коли не можуть визначити точний алерген. Методом виключення лікар призначає ті чи інші харчові продукти і спостерігає за реакцією організму пацієнта.
  3. Тестування сироваткового IgE. Метод заснований на аналізі крові пацієнта і широко використовується для визначення харчової алергії.

Будь-яке дослідження має проводитися під контролем лікаря.

Алергія на цитрусові: перша допомога

Повністю позбавитися алергії, на жаль, не можливо. Сучасне лікування проводять антигістамінними препаратами в комплексі з іншими методами лікування. Для встановлення правильного діагнозу і призначень необхідна консультація алерголога.

Що можна зробити, якщо алергія застала зненацька:

  • викликати бригаду швидкої у важких ситуаціях;
  • подзвонити до швидкої, дізнатися який антигістамінний препарат можна прийняти;
  • скористатися сорбуючими засобами.

Якщо з’явилася алергія на цитрусові, лікування, крім інших заходів, передбачає виведення всіх сторонніх речовин з організму. З цим справляються сорбенти. Сучасний асортимент включає ефективні засоби на основі гранульованого активованого вугілля. Наприклад, Сорбекс Ультра зв’язує токсини практично одразу, а залишки їх з організму можна вивести за допомогою класичного Сорбекс, який має більш тривалу дію.