Алергія на продукти

Алергія на продукти

Харчова алергія – це підвищена чутливість до тих чи інших харчових продуктів, з утворенням у людському організмі специфічних антитіл. Щорічно поширеність такої проблеми збільшується.

Причини харчової алергії

Харчова алергія частіше виникає на такі продукти:

  • морепродукти: ракоподібні, молюски, креветки, краби, деякі сорти риби;
  • фрукти і ягоди: малина, полуниця, суниця, цитрусові, ківі, помідори, горох, морква, селера;
  • горіхи, мигдаль;
  • спеції: кмин, перець, коріандр, імбир, кориця;
  • яйця;
  • деякі солодощі: шоколад, мед, какао;
  • молочні продукти.

Риба, морепродукти

Алергія на рибу і морепродукти може виникати не тільки при їх вживанні в їжу. Реакція організму може проявитися навіть на запах, який виділяється під час їх приготування. Найчастіше зустрічається в дитячому віці, в міру дорослішання може безслідно зникнути.

Яйця

Алергія на яйця теж частіше зустрічається у малюків. Більшість алергенів знаходяться в білку, але часто організм може реагувати й на жовток. Виявляється з різною виразністю: від легкого висипу до анафілактичного шоку.

Овочі, фрукти

Реакція гіперчутливості на овочі та фрукти найчастіше виникає на ті види, які не піддавалися тепловій обробці. Існує тенденція, згідно з якою часто організм може реагувати на рослинну їжу червоного кольору.

Горіхи

Кількість випадків алергії на мигдаль і горіхи постійно збільшується. Були зафіксовані навіть летальні випадки після вживання горіхового масла.

Мед

Алергія на мед відома з давніх часів. Крім алергенів, які містяться у продукті, в ньому є квітковий пилок, на який також може реагувати організм. При цьому, часто спостерігаються випадки перехресної реакції на іншу їжу.

Добавки

Не рідкістю є алергія на продукти, в яких містяться ароматичні добавки, барвники, емульгатори, консерванти. У такому випадку причиною даного стану є не сам продукт, а саме його складові.

Алергія на молочні продукти

Однією з найпоширеніших є алергічна реакція на молоко. Вона зустрічається як у дитячому віці, так і у дорослих. Коров’яче молоко містить багато білків, тому є припущення, що організм може реагувати на один з них. Іноді, щоб запобігти таким проявам, перед вживанням достатньо прокип’ятити молоко. Але це ефективно, якщо алергічна реакція розвивається на термолабільні білки. Якщо організм негативно реагує на коров’яче молоко, можна спробувати замінити його козячим, через те, що склад їх різний.

Алергія на молоко дуже небезпечна для дітей раннього віку. У немовлят іноді спостерігаються часті кольки, метеоризм, висип на шкірі, екзема. Такі прояви зникають, як тільки з раціону годуючої мами будуть виключені молочні продукти. Часто діти переростають алергію на молоко у міру дозрівання імунної системи.

Алергія на кисломолочні продукти теж може виникати досить часто. У такому випадку слід уникати й інших продуктів, серед яких сир, морозиво, вершкове масло. Це дозволить попередити багато неприємностей.

Клінічна картина

Симптоми алергії можуть бути самими різними: як слабо вираженими, так і проявлятись у вигляді анафілактичного шоку, який може закінчитися летально. Перш за все, прояви починаються у дихальних шляхах і на шкірі. Іноді про алергічну реакцію може свідчити незначна закладеність носа або нежить. На них іноді ніхто навіть не звертає уваги. Потім виникають шкірні прояви у вигляді дерматиту, сухості шкіри або кропив’янки. Якщо виникає алергія на молочні продукти, симптоми практично не відрізняються від реакцій на інші подразники. У деяких випадках до них може приєднуватися діарея або блювота.

Звернути увагу потрібно на такі симптоми:

  • свербіж, плями на шкірі після вживання будь-яких продуктів;
  • сухий кашель, першіння в горлі;
  • зміна серцебиття і кров’яного тиску;
  • запаморочення;
  • біль у животі.

Якщо після їжі ви регулярно спостерігаєте у себе одну з перерахованих ознак, потрібно звернутися до лікаря, який допоможе розібратися з причиною. При необхідності можна вести щоденник харчування.

Багато хто плутає харчову непереносність з алергією, але це абсолютно різні поняття. У першому випадку немає змін в імунній системі.

Як полегшити алергію за допомогою Сорбекс

При виникненні харчової алергії важливо дотримуватись гіпоалергенної дієти. Пацієнту надається список продуктів, які заборонено приймати. Їх слід виключити з раціону на деякий час. Коли визначена точна причина, категорично не можна вживати продукт, на який реагує організм.

З медикаментозних засобів показаний прийом антигістамінних препаратів. Зв’язати в організмі токсини допоможе Сорбекс. Щоб отримати максимально швидкий ефект, слід прийняти Сорбекс Ультра. Дія його проявляється вже через годину після потрапляння до організму. Для підтримки ефекту можна продовжити приймати препарат, або випити Sorbex Класичний. У складі цих засобів міститься натуральне активоване вугілля. Вони мають пролонговану дію. Приймати сорбент потрібно в 3 прийоми по 1-2 капсулі.

При підозрі на харчову алергію обов’язково зверніться до алерголога, який дасть рекомендації та пояснить, які дії робити при погіршенні стану.