Які продукти викликають здуття кишківника

Які продукти викликають здуття кишківника

Серед усіх розладів з боку шлунково-кишкового тракту, одну з провідних позицій займає здуття живота.

Діти, дорослі, люди старшого віку – від цього не приємного  симптому не застрахований ні хто. Правильне харчування і дотримання дієти – головний удар по здуттю і метеоризму.

Що викликає метеоризм і здуття

При нормальній роботі шлунково-кишкового тракту в людському організмі утворюються гази. Вони виділяються природною мікрофлорою кишківника при перетравлюванні їжі та виходять природнім шляхом. Організм виділяє 500-600 мл газів на добу. Але, якщо відбуваються збої, їх утворюється у 2, а то і в 3 рази більше. Кишківнику важко впоратися з такою кількістю, шлунок починає роздуватися. До причин підвищеного газоутворення відносяться:

  • Дисбактеріоз (Дисбіоз). Це стани, коли патогенних мікроорганізмів більше, ніж корисної мікрофлори, процес перетравлення їжі відбувається неповноцінно.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту. Гастрити, коліти, холецистити і панкреатити – ці та інші захворювання викликають скупчення газів.
  • Порушення режиму харчування. Наприклад, тютюнопаління натще, прийом їжі на ходу, заковтування повітря.
  • Надмірне вживання продуктів, що викликають газоутворення.

Лікування метеоризму вимагає комплексної терапії: дієта, прийом лікарських засобів, регулювання природної мікрофлори в кишківнику. Підказати, що необхідно робити, може досвідчений гастроентеролог.

Симптоми при здутті живота

Здуття живота після їжі супроводжується не тільки відчуттям переповненого шлунка. Загальна картина складається з таких симптомів:

  • Болі в правому підреберї, у грудній клітині, іноді в попереку. Роздутий шлунок тисне на інші органи.
  • Нудота.  Обтяжливе відчуття в підложечній області, нерідко передує блюванню.
  • Запори або проноси (діарея).
  • Неприємний запах з рота, який говорить про гнильну мікрофлору в кишківнику.
  • Відрижка.
  • Великий роздутий живіт.
  • Відсутність апетиту і бурління в кишківнику.
  • Надмірне відходження газів.

Симптоми метеоризму неприємні не тільки самій людині, а й оточенню. Необхідно визначити причину виникнення і впливати на неї.

Правильне харчування проти здуття і метеоризму

Найпоширеніша причина метеоризму – вживання продуктів, що сприяють утворенню газів. Варто тільки налагодити дієту, виключити їх з раціону, як неприємні відчуття проходять самостійно. Продукти, що викликають здуття, і альтернатива їм, представлені в наступній таблиці.

Викликають здуття

Чим замінити

Бобові культури

Рис

Газовані напої

Відвари з сухофруктів, компоти, деякі соки

Молоко

Сметана, ряжанка, сир, кефір

Хлібобулочні вироби

Фрукти, банани, кавуни

Часник

Спаржа, огірки

Крім цих продуктів варто також відмовитися від їжі з глютеном і клітковиною.

У жінок причиною підвищеного газоутворення може бути менструація. Цей процес не вимагає спеціальної дієти, але можна влаштувати собі розвантажувальні дні на цей період.

Здуття живота: як допомогти шлунку

Якщо метеоризм вже виник, можна прийняти засіб з групи ентеросорбентів. Ці препарати поглинають зайве, не дозволяють йому всмоктуватися у кров. При здутті живота сорбційні засоби зв’язують гази і речовини, які сприяють їх виникненню.

Сучасне покоління сорбентів включає ряд вдосконалених препаратів, наприклад, лінія Сорбекс. Сорбекс Ультра – високодисперсне активоване вугілля. Діє вже за годину після вживання. Сорбекс класичний у гранульованій формі має більш тривалу дію. Сорбекс Дуо – комбінація гранульованого активованого вугілля і екстракту розторопші, завдяки чому він не тільки виводить токсини, але й захищає клітини печінки.

Сорбенти – відмінний засіб першої допомоги при отруєннях та здутті. Важливо розуміти: метеоризм, може бути симптомом захворювання шлунково-кишкового тракту. Якщо він проявляється регулярно, необхідно звернутися до лікаря.