Чому виникає важкість у шлунку і як з нею боротися?

Чому виникає важкість у шлунку і як з нею боротися?

При захворюваннях органів травлення та порушенні харчування, одним з частих симптомів є важкість у шлунку. З нею погіршується якість життя, обмежується фізична активність людини.

Харчові причини важкості у шлунку

Є багато причин, через які виникає важкість у шлунку. Основні та найбільш часті з них пов’язані з порушенням режиму харчування:

  • Занадто холодні страви – в результаті їх вживання посилюється моторика шлунка і процес травлення, тому може послабитися стілець і виникнути дискомфорт у череві.
  • Після їжі тяжкість у шлунку виникає в результаті великих застіль. Переїдання сприяє розтягуванню стінок шлунка, їжа повільно просувається і виникає відчуття переповненості в епігастрії, закрепи.
  • Подразнююча їжа: гостра, жирна, смажена, фастфуд, вуглеводні продукти (здоба, солодощі, картопля).
  • Порушений режим харчування – великі проміжки між вживанням їжі, надто рясна вечеря.
  • Подразнюють слизову оболонку шлунка напої: газована вода, квас, міцний чай і кава, алкоголь.

Розлад травлення після вживання молока і молочних продуктів при їх індивідуальній непереносності. Таке виникає при непереносності лактози, що розвивається при зниженні в організмі лактази – ферменту, який потрібен для її перетравлення. Часто лактозна недостатність виникає у дитячому віці (після 4-х років). При цьому бувають і такі прояви, як нудота, діарея, метеоризм. При виключенні зі звичного харчування молока, стан швидко нормалізується.

Чому ще виникає важкість у шлунку

Крім цього існує ряд інших причин дискомфорту, які не мають зв’язку з харчуванням і не свідчать про наявність захворювання:

Паління. У людини, яка викурює за добу пачку сигарет і більше, виникає подразнення слизової оболонки шлунка і стравоходу, що сприяє розвитку різних хвороб. Порушується перистальтика, в результаті чого ускладнюється просування їжі.

Важкість у шлунку і нудота  виникають при вагітності. Вони можуть бути проявами токсикозу. Оскільки у майбутніх мам, змінюється внутрішньочеревний тиск, можливі моторні порушення шлунку.

Харчова алергія – це реакція організму на ті чи інші харчові продукти. Також проявляється такими симптомами, як висип на шкірі, загальна слабкість, диспепсія.

Інвазії глистами, часто можуть проявлятися безсимптомно, тому час від часу необхідно здавати аналізи для їх визначення. Особам, у яких вдома є кішки і собаки, з профілактичною метою раз на рік слід приймати протиглисні засоби широкого спектра дії.

Стан стресу. Нервовою системою регулюється функціонування всіх травних органів. У результаті хронічні і гострі стреси, недостатній відпочинок і перевтома стають причинами порушень функцій шлунково-кишкового тракту. Їжу неможливо перетравлювати повноцінно, в результаті цього виникають не тільки важкість у шлунку та відрижка, а й неприємне відчуття переповненості, метеоризм.

Вживання антибіотиків. Дана група препаратів чинить негативний вплив на кишкову мікрофлору. Знищуються корисні бактерії, починає переважати патогенна мікрофлора. Це може проявлятися дискомфортом у животі.

Ожиріння. Через надлишкову масу тіла внутрішньочеревний тиск стає вище норми, а це негативно впливає на процес травлення – він сповільнюється. В результаті виникає відрижка, з’являється відчуття здуття живота, переповненості й інші ознаки розладу.

Вікові зміни. Процес травлення у міру старіння організму змінюється: сповільнюються деякі процеси, знижується здатність перетравлювання. В результаті не тільки важка їжа, але і досить легка, може стати причиною важкості.

Важкість, як симптом захворювання.

Бувають також випадки, коли важкість у шлунку, відчуття його переповнення, свідчать про наявність патології шлунково-кишкового тракту. Особливо, якщо вони поєднуються з такими проявами, як відрижка, нудота, блювота, болі, метеоризм. Якщо такі прояви виникли, обов’язково необхідно звернутися до гастроентеролога, щоб виключити наявність патологічних процесів:

Якщо у пацієнта, крім  важкості в животі, виникають больові відчуття, нудота та/або блювота, діарея, підвищення температури тіла, ці симптоми свідчать про те, що у нього може бути кишкова інфекція.

Дискомфорт у шлунку, нудота, біль в епігастральній ділянці можуть виникати при гастриті.

Відчуття розпирання, навіть при вживанні невеликої кількості їжі, може з’явиться при проблемах з підшлунковою залозою. Ферменти не здатні перетравити ті чи інші компоненти, розвивається процес бродіння й утворення газів. Також на користь панкреатиту свідчить порушення стільця (можуть бути як запори, так і проноси).

Печія з дискомфортом у животі виникають при багатьох патологічних процесах травних органів (грижа стравоходу, гастрит, виразкова хвороба тощо). Тому, якщо з’явився такий симптом, слід обов’язково відвідати лікаря для подальшого обстеження.

Нудотатяжкість у шлунку, ознаки раннього насичення, метеоризм – це прояви диспепсії.

Обов’язково потрібно звернутися до лікаря, якщо ви виявили у себе подібні симптоми. Не варто займатися самолікуванням, адже не знаючи точної причини, можна тільки нашкодити. Якщо разом з дискомфортом у животі виникла блідість шкірних покривів, анемія, відчуття постійної слабкості і швидкої втомлюваності, чорний кал, різке схуднення – візит до фахівця повинен бути негайним. Все це може свідчити про наявність серйозної патології.

Як полегшити стан

Багатьох людей цікавить питання: якщо виникла важкість у шлунку, що робити для того, щоб полегшити стан? У цьому випадку зможуть допомогти різні заходи.

Корекція харчування

Якість і режим харчування важливі для нормального функціонування органів шлунково-кишкового тракту. Якщо їсти за режимом, шлунок вже рефлекторно буде виробляти травні соки в звичний йому час. У результаті забезпечується рівномірний вплив кислот і ферментів на їжу.

Якість їжі

Поліпшити функціонування шлунково-кишкового тракту можна, виключивши жирні, смажені, копчені продукти, напівфабрикати, фастфуд. Взагалі потрібно намагатися звести до мінімуму кількість «шкідливої» їжі.

Щоб не виникала важкість у животі, потрібно харчуватися так:

  • в раціоні повинно бути більше овочів і повільних вуглеводів: каш на воді, овочевих салатів, фруктів;
  • намагатися виключити вживання газованої води, спиртного, міцної кави і чаю;
  • вечеряйте не пізніше ніж за 2-3 години до сну;
  • застосовуйте часте, роздільне харчування – 5-6 прийомів на добу;
  • не зловживайте продуктами, що викликають підвищене газоутворення: бобові, капуста і т.п.

Якщо виникла важкість у шлунку після їжі, кілька годин не слід їсти взагалі, можна потроху пити негазовану воду. Варто прилягти, після чого неквапливо прогулятися.

Здоровий спосіб життя

Важливе значення для стабілізації процесу травлення має зниження впливу стресу, виключення шкідливих звичок (паління, алкоголь), повноцінний відпочинок і сон. Обов’язково необхідна фізична активність: прогулянки пішки , заняття спортом.

Прийом сорбентів Сорбекс

Полегшити стан при важкості у шлунку допоможе ентеросорбент. Добрий ефект спостерігається при вживанні препаратів Сорбекс, які мають пролонговану дію (до 2 діб):

Sorbex Класичний – сорбент на основі активованого вугілля з натуральної сировини. Випускається в желатинових капсулах, зручних для застосування. Препарат допоможе усунути гази і токсини, які утворюються в шлунку або потрапляють до нього. Препарат потрібно приймати по 1-3 капсули в 3-4 прийоми на день за 1-1,5 години до прийому їжі.

Сорбекс Ультра – дія засобу розпочинається вже через 60 хвилин після вживання. Рекомендується вживати по 1 капсулі 2-3 рази на добу.

Сорбекс Дуо – крім активованого вугілля, у складі засобу є екстракт розторопші плямистої, якій властива гепатопротекторна дія. Препарат слід приймати у 2-3 прийоми по 2-3 капсули. Не рекомендується перевищувати ці дозування.

Якщо біль у животі регулярно турбує людину, причому це не пов’язано із вживанням подразнюючих продуктів, напоїв і переїданням, слід звернутися до лікаря. Адже це може свідчити про наявність патології, яку потрібно лікувати. Ні в якому разі не пробуйте займатися самолікуванням. Обов’язково необхідно з’ясувати причину, через яку виникає такий стан, і тільки потім вдаватися до будь-яких дій.

Статті на тему