Небезпечна їжа у спекотну пору року

Небезпечна їжа у спекотну пору року

Відмінна тепла погода — це не тільки можливість для відпочинку на природі, смачної їжі та приємних спогадів. Спекотні дні — найсприятливіший час для бактерій, активізація яких здатна зіпсувати не тільки настрій, а й роботу шлунково-кишкового тракту. Запам’ятайте кілька правил, щоб уникнути неприємних наслідків пікніка.

Чим вище показники вуличного термометра, тим більше шансів заробити кишкову інфекцію. Найбільш поширено отруєння рибою, м’ясом і молочними продуктами. Не варто недооцінювати проблему, адже вона може мати дуже серйозні наслідки. Ретельно стежте за споживаними продуктами, адже ви можете суттєво знизити ризик захворювання.

Перша допомога при отруєнні

Є маса неприємних симптомів, які сигналізують про отруєння: блювота, озноб, занепад сил, виникнення діареї. Усі вони свідчать про те, що шкідливі мікроби таки потрапили до організму. Щоб перешкодити їх розмноженню та уберегти себе від більш серйозних проблем у майбутньому, варто негайно вжити заходів:

  • Намагайтеся якомога швидше викликати блювоту. Необхідно “вигнати” зі шлунка погану їжу та скоротити кількість токсинів, які потраплять у кров.
  • Прийміть адсорбенти. Sorbex — сучасний препарат на основі активованого вугілля. Усього 1-2 капсули тривалої дії замінюють 10 таблеток класичного вугілля. Адсорбент вбирає в себе токсини і виводить їх із організму природним шляхом.
  • Розлад кишківника у даному випадку — природний захисний механізм, покликаний скоріше вивести шкідливі речовини. Без гострої необхідності не поспішайте приймати ліки для зупинення діареї.
  • Не забувайте пити багато води. Зневоднення вкрай небажано. Вживати рідину краще невеликими ковтками, але часто — кожні 5-7 хвилин.
  • Зробіть розвантаження системі травлення. Утримайтесь від вживання їжі протягом найближчих 24 години, потроху вводячи несолодкий слабкий чай, рідку рисову кашку. Обережно експериментуйте з продуктами, адже захворіти від вживання екзотичної незнайомої їжі простіше, ніж отримати отруєння кавуном.

Як вберегти себе від недуги

Є декілька нескладних, проте дієвих методів, які дозволяють знизити ризик захворювання:

  • Ретельно мийте всі сирі продукти. Овочі, фрукти, ягоди — все обов’язково повинно проходити обробку проточною водою. Не менш важливо тримати в чистоті власні руки. Мити їх необхідно як перед обробкою продуктів, так і після. Не забувайте застосовувати щіточку для чищення нігтів.
  • Користуйтеся саніайзером і антибактеріальними серветками. Це допоможе підтримувати руки в чистоті під час пікніка або будь-якого іншого відпочинку на природі. Однак, слід враховувати, що такий вид очищення не підходить для харчових продуктів — їх слід мити тільки під проточною водою. Краще взяти із собою заздалегідь помиті овочі та фрукти.
  • Не забувайте про термін придатності! Звертайте на нього увагу кожного разу під час покупок. Особливо поширене отруєння яйцями, які можуть довго лежати у вашому холодильнику без маркованої упаковки. На подібні продукти ви можете клеїти стікери з датою покупки або встановити спеціальний додаток-нагадування на ваш телефон.
  • Не купуйте товари, які довгий час лежали на відкритому повітрі. Звичайно, мова не про овочі, але м’ясо, випічка, молочна продукція — у найбільшій зоні ризику. Крім природних процесів завітрювання і псування від тепла, з їжею можуть контактувати мухи, оси, мошки і бактерії, яких особливо приваблює смажене, масляне і солодке.
  • Уникайте вживання майонезних салатів при спекотній погоді, вони псуються дуже швидко. Приготування рибних і м’ясних страв повинно відбуватися в найкоротші терміни після покупки сировини.

І не забувайте, що небезпечними можуть стати будь-які продукти, які пролежали на сонці кілька годин.

Статті на тему