Отруєння кавуном

Отруєння кавуном

Літня пора — час сонця, відпочинку, моря і фруктів. Розбавити цей приємний коктейль можуть харчові отруєння, які часто трапляються на тлі спеки. Серед безлічі природних солодощів, улюблених з дитинства, особливу небезпеку становлять кавуни. Точніше – отруєння кавунами.

Отруєння кавуном. Причини

Кавун відноситься до смачних і корисних ягід, в якому міститься велика кількість речовин, необхідних організму.

Але якщо їм отруїтися, наслідки можуть бути дуже важкими:

  • втрата працездатності на тиждень;
  • порушення в роботі внутрішніх органів;
  • найсумніше – можливі навіть смертельні випадки.

Отруєння кавуном у дитини може викликати розвиток хронічних хвороб.

Основні причини інтоксикації поділяють на 4 групи:

  • отруєння гербіцидами і пестицидами, якими удобрюють баштанні культури;
  • патогенні мікроорганізми – збудники інфекції;
  • порушення правил транспортування і зберігання;
  • найбільша небезпека – отруєння нітратами.

Симптоми при різних причинах інтоксикації дуже схожі. Але їх можна відрізнити за деякими ознаками, щоб оцінити тяжкість ситуації.

Симптоми отруєння кавуном

Якщо напередодні був з’їдений кавун, а через кілька годин почалися ознаки отруєння, можна з упевненістю говорити, що він був неякісним.

Бактеріальну інфекцію і отруєння нітратами можна відрізнити за симптомами з таблиці.

 

Ознака

Інфекція

Отруєння нітратами

Блювота

Зазвичай передує нудота

Починається стрімко

Випорожнення

Діарея (пронос)

Діарея або випорожнення шоколадного кольору з домішками крові

Болі

Біль у надчеревній області, біль у животі, головний біль.

Крім шлунку болить праве підребер’я, жовтіють склери. Болить в області грудей (отрута зачепила серце)

Характерні ознаки

Температура та слабкість

Бурління в животі, холод у кінцівках, задишка, гіркота в роті

Важкі ознаки

Сильна блювота і зневоднення

Синюшність губ і нігтів, дезорієнтація, втрата свідомості, судоми

Отруєння нітратами проявляється в середньому через 1-6 годин, в залежності від особливостей організму. Як тільки з’явилися перші симптоми, потрібно негайно викликати швидку допомогу, боротися із таким отруєнням вдома дуже складно і небезпечно для життя.

Як уникнути отруєння кавуном

Не купувати кавуни зовсім – крайній вихід.

Їсти їх можна і потрібно, але варто дотримуватися кількох правил:

  • Ретельно мити кавун, як і всі овочі та фрукти.
  • Вибирати потрібно з маленькою жовтою плямою і з засохлим хвостиком. Ці ознаки говорять про те, що кавун довго лежав на землі і дозрів природнім шляхом.
  • Перед вживанням у їжу відрізати шматочок кавуна і покласти в холодну воду. Нітратний продукт ляже на дно і забарвить воду в рожевий відтінок.
  • Цілком вимочити кавун у воді 30 хвилин.
  • Зрізати скоринку з білою частиною і навіть трохи більше. Саме тут містяться всі нітрати.

Краще купувати кавуни в кінці серпня – на початку вересня. Імовірність потрапити на якісний і смачний істотно підвищується.

У нітратів є одна особливість: вони впливають на зростання баштанних. Поки плоди дозрівають, вони беруть собі все необхідне, і до кінця процесу нітратів у них не залишається. Тому основна причина отруєнь: заздалегідь зірваний кавун.

Що робити при отруєнні кавуном

Якщо отруєння наочне, не можна втрачати дорогоцінний час. Поки не приїде швидка, потрібно намагатися вивести токсини з організму.

Перша допомога в домашніх умовах передбачає необхідність:

  • викликати блювоту для звільнення шлунка;
  • пити багато води;
  • прийняти сорбенти.

Сорбуючі засоби, такі як Сорбекс, пов’язують шкідливі речовини і перешкоджають розвитку інтоксикації. Для прискореної дії, вже через годину після вживання, підійде Сорбекс Ультра. При подальшому лікуванні можна використовувати Сорбекс Дуо, який не тільки виводить токсини, а й захищає печінку.

Статті на тему