Отруєння? На допомогу прийдуть сорбенти!

Отруєння? На допомогу прийдуть сорбенти!

I. А. Боброва лікар-інфекціоніст вищої категорії, доктор медичних наук (Головний лікар Центру сімейної медицини УЛДЦ, Головний інфекціоніст МОЗ України 2009-2011рр.).

Як би це не було банально, але ситуації коли «щось з’їв  або випив не те» – трапляються з кожним. Ось і зараз – «не за горами» новорічні свята, і як водиться в Україні – зі щедрим та пишним столом. Наслідки гарного застілля можуть застати зненацька кожного. І тоді виникає перше запитання: а як же це «не те» вивести з організму, щоб швидко повернутися до нормального життя та не зіпсувати свята ні собі, ні близьким? На допомогу прийдуть сорбенти!

Як же працюють сорбенти ?

Назва «сорбент» походить від латинського «sorbens», що означає поглинаючий. Ентеросорбенти – це спеціальні «сорбенти-поглиначі», що зв’язують шкідливі речовини в шлунково-кишковому тракті з подальшим виведенням їх з організму. Якщо мова йде про отруєння, місія сорбенту зібрати на себе токсини і продукти їх розпаду, а потім швидко вивести їх з організму природним шляхом. Завдання у всіх сорбентів одне  – допомогти нашому організму очиститися. А ось методи та механізми різні.

Тому не всі сорбенти однаково ефективні.

У дослідженні, проведеному Центрі незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ», взяли участь 6 найпопулярніших ентеросорбентів, що були куплені в аптеках, в тому числі і Sorbex® – гранульоване активоване вугілля у капсулах. У першу чергу, фахівці досліджували одну з головних властивостей всіх сорбентів – питому поверхню, або площу всієї активної поверхні, що бере участь у захопленні та інактивації шкідливих речовин та токсинів. Звісно, чим ця площа більша, тим краще.
Саме сорбенти на основі активованого вугілля мають найбільш розвинену активну поверхню через спеціальну обробку – «активацію», звідки й пішла їх назва. Найбільша площа активної поверхні і сорбційного потенціалу  виявилися у Sorbex®: вони в ≥ 3 рази перевищували інші вугільні сорбенти і в 150 разів відомий білий силікатний сорбент. Такі чудові властивості  Sorbex® пов’язані з унікальною структурою його гранул у вигляді пористої губки, яка збирає та знешкоджує всі шкідливі речовини.

В проведеному дослідженні Sorbex® довів свою універсальність поглинати молекули різного походження та розмірів, що важливо в тому випадку, коли людини не знає причину отруєння, а потрібно максимально швидко вивести його з організму для попередження несприятливих наслідків та розладів здоров`я. Тому завчасно треба подбати, щоб в домашній або дорожній аптечці завжди був сорбент, який має три основні властивості або, образно кажучи “сорбент три в одному”:

  1. сильний – з потужним сорбційним потенціалом;
  2. універсальний – здатний зв’язувати різноманітні за розміром та походженням токсичні молекули;
  3. безпечний для людини (що не всмоктується в кров і максимально швидко виводиться з організму разом з токсинами в незмінному вигляді).

За результатами всіх тестів Sorbex® отримав найвищу оцінку. Капсули Sorbex® відрізняються від «старого знайомого» активованого вугілля значно більшим сорбційним ресурсом, а гранульована форма випуску обумовлює більш тривалу дію протягом усього часу перебування в шлунково-кишковому тракті, що дозволяє скоротити кількість прийомів препарату і зменшити його дозу до 2 капсул 1-2 рази на добу. Sorbex® застосовують внутрішньо, запиваючи водою, з інтервалом 1,5-2 години до чи після прийому їжі та лікарських засобів.

Правильно обраний сорбент допоможе швидше впоратися з отруєнням, а це означає, що ви не зіпсуєте жодної радісної миті майбутніх свят та свого життя!

Не варто забувати, що у разі тяжкого отруєння, краще не займатися самолікуванням, а негайно звернутися  до лікаря.

Статті на тему