Сезон пікніків - пік харчових отруєнь

Сезон пікніків - пік харчових отруєнь

Весна вступила в свої права, і ось-ось почнеться сезон пікніків. Передчуваючи приємний відпочинок на природі, пам'ятайте про правила харчової безпеки. За статистикою, саме в теплий період року ризик харчового отруєння значно підвищується.

Хочете, щоб пікнік став справжнім відпочинком для душі і тіла? Заздалегідь подбайте про те, щоб звести до мінімуму ризики харчового отруєння:

  • строго дотримуйтесь правил особистої гігієни

  • вибирайте тільки свіжі продукти для пікніка – правильно зберігайте їх і готуйте

  • перед виїздом на пікнік поповніть свою похідну аптечку ентеросорбентами

Робота над помилками

Найпоширеніша причина харчових отруєнь на пікніках – вживання в їжу м'ясних і рибних продуктів, які неправильно зберігалися, транспортувалися та/або були недостатньо термічно оброблені. Тваринний білок – поживне середовище для мікроорганізмів, що викликають харчове отруєння. Потрапляючи на сире м'ясо (також рибу, морепродукти), вони починають швидко розмножуватися, виробляючи в процесі токсини, що небезпечні для здоров'я.

№1 Не розраховуйте на «чарівну» силу маринадів – бактерії з легкістю розмножуються в них при температурі від 0 до + 60° С.

№2 Смажите шашлики, стейки барбекю, запікаєте курячу грудку на грилі або рибу на вугіллі? Всі ці страви повинні бути приготовані в режимі повного прожарювання. І ніякого м'яса з кров'ю! Слідкуйте за дотриманням температурного режиму за допомогою спеціального термометра. За відсутності достатньої теплової обробки така їжа може стати джерелом зараження і спровокувати харчове отруєння.

Стейк вважається просмаженим, якщо він готувався при температурі + 65-75° С. Яловичину доводять до готовності при + 70° С, свинину і рибу – при + 65° С, а курятину – при + 75° С.

№3 При температурі від 0° до + 30° С готові продукти вже через 2 години можуть стати джерелом харчового отруєння – саме стільки часу необхідно хвороботворним бактеріям, щоб розмножитися до критичного рівня, наприклад, в м'ясний нарізці, відкритих консервах і т. п.

Що робити в разі харчового отруєння?

Розпізнати симптоми харчового отруєння нескладно: різкий біль в животі, нудота, блювота, можливий метеоризм.

При перших же ознаках харчового отруєння потерпілому необхідно надати першу допомогу.

Важливо! При гострому харчовому отруєнні, а також, в тому випадку, коли симптоми отруєння не проходять більше двох днів, – негайно зверніться до лікаря.

Надання першої допомоги при харчовому отруєнні

Для початку потрібно звільнити шлунок від зіпсованої їжі – промити його содовим розчином (1 чайна ложка соди на 1 літр теплої кип'яченої води) або сольовим розчином (2 столові ложки солі на 5 літрів теплої кип'яченої води). Потерпілому необхідно випити від 2-х до 5-ти склянок теплого розчину, а потім спровокувати блювоту. Процедуру необхідно повторювати до тих пір, поки розчин для промивання шлунку не стане виходити повністю чистим.

Після промивання шлунку необхідно прийняти ентеросорбент. Вибираючи в аптеці препарат цієї групи, зверніть увагу на його безпеку, ефективність і зручність в застосуванні. Такий сорбент повинен поєднувати в собі дві основні якості – нетоксичність + універсальний спектр дії. Останнє означає, що ентеросорбент повинен мати високу сорбційну активність щодо токсинів, бактерій та інших патологічних речовин. Також він повинен швидко і без проблем виводитися з кишківника.

Всі вищезгадані якості має капсульний ентеросорбент SORBEX®. Це універсальний природний сорбент, створений зі шкаралупи кокосового горіха. Діюча речовина SORBEX® – гранульоване активоване вугілля з добре розвиненою активною поверхнею, яка наче губка швидко і ефективно вбирає шкідливі речовини.

У чому сила SORBEX®?

У порівнянні з іншими сорбентами SORBEX® має значно більші розміри сорбційної поверхні. Наприклад, в порівнянні з так званими «білими сорбентами», сорбційна поверхня SORBEX® більша в 4 рази. Мова йде не про розміри самої таблетки, а про розмір «вбираючої» поверхні. Ось чому дія препарату SORBEX® в рази ефективніша – препарат здатний «увібрати» і вивести з організму більше токсичних речовин. Завдяки цим унікальним властивостям SORBEX® був визнаний одним з кращих сорбентів Центром незалежних споживчих експертиз.

Зручна капсульна форма SORBEX® = точне дозування препарату + захист слизової оболонки травного тракту від механічного роздратування + доставка активної речовини безпосередньо до місця її дії – саме туди, де вона необхідна.

При харчовому отруєнні використовуйте будь-який з перерахованих сорбентів серії SORBEX®: SORBEX® Класичний, SORBEX®DUO і SORBEX® ULTRA.

SORBEX® Класичний містить гранульоване активоване вугілля, в силу чого має більш тривалу дію і стабільно ефективний протягом 36-48 годин.

Схема прийому SORBEX® Класичний:

  • для дорослих: від 2-х до 6-ти капсул 3 рази на добу

  • дітям у віці від 7 років: по 1-3 капсули 3-4 рази на добу

SORBEX®DUO – це комбінація гранульованого активованого вугілля і гепатопротектора – екстракту розторопші (силімарину). SORBEX®DUO захищає печінку від руйнівного впливу токсинів, а також оптимізує роботу нирок і печінки.

Схема прийому SORBEX®DUO:

  • для дорослих: по 2-3 капсули 2-3 рази на добу

  • дітям у віці від 7 років і старше: по 1 капсулі 2-3 рази на добу

SORBEX® ULTRA – до складу препарату входить високодисперсна форма активованого вугілля, завдяки чому забезпечується оперативний вплив сорбенту протягом першої години після харчового отруєння.

Схема прийому SORBEX® ULTRA:

  • для дорослих: по 1 капсулі 2-3 рази на добу

Препарати серії СОРБЕКС® – ефективні помічники при харчовому отруєнні на пікніку. Їх затребуваність серед споживачів цілком заслужена.

SORBEX® відповідає всім основним вимогам, які пред'являються до сучасних сорбентів. Професіонали фармацевтичної галузі теж високо оцінили працю, пророблену командою бренду SORBEX®, – він був удостоєний нагород.

Статті на тему