Спокуса вуличною їжею: уникнути та знешкодити

Спокуса вуличною їжею: уникнути та знешкодити

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ)* від вживання неякісної їжі у світі щорічно гине приблизно 420 тисяч людей. Так що ж необхідно робити, щоб уникнути фатальних наслідків, вчасно попередити харчове отруєння, розпізнати його симптоми і надати першу допомогу потерпілому?

Викриваємо вуличну їжу

Зазвичай вона продається у багатолюдних місцях – на автобусних зупинках, поблизу станцій метро, на вокзалах і залізничних станціях. В силу багатолюдності та антисанітарних умов харчове отруєння може статися з кожним.

Типовий варіант розвитку подій: був голодний – проходив повз – смачно пахло – вирішив заощадити час – перехопив набігу. І в результаті спонтанне рішення вгамувати свій голод вуличною шаурмою, самсою, чебуреком, сосискою в тісті чи пиріжком обертається харчовим отруєнням.

5 підстав для остраху

У випадку з вуличною їжею це можуть бути:

  • харчові інгредієнти, що зберігалися в неналежних умовах
  • продукти харчування, що знаходились у пошкодженій упаковці
  • їжа, що була приготована з несвіжих або заражених бактеріями чи пліснявою інгредієнтів
  • недотримання технології приготування тієї чи іншої страви
  • порушення правил гігієни при приготуванні або під час вживання їжі

Типові провокатори

Найчастіше харчове отруєння викликають бактерії сальмонели та стафілококи. В умовах антисанітарії вони можуть «окупувати»:

  • м'ясні вироби: страви, приготовані з рубленого м'яса чи фаршу, ліверні та варені ковбаси, паштети, шинку, сосиски і т. п.;
  • яйця і страви з них;
  • рибні страви і різні морепродукти (мідії, креветки і т. д.);
  • молоко та молочні продукти;
  • свіжі овочі, зелень, ягоди і фрукти, що були погано вимиті й очищені.

Симптоми та ознаки харчового отруєння

Природна реакція організму на інтоксикацію – прагнення позбавитися від зараженої їжі. Характерні симптоми харчового отруєння: різкий біль у животі, нудота, метеоризм і блювання.

При гострому харчовому отруєнні часто підвищується температура, хворого може морозити.

Швидкість реакції на харчове отруєння

Перші сигнали про отруєння їжею наш організм може подати через пів години після того, як ми з'їли зіпсовану страву, а в деяких випадках – через 2-3 години після її вживання.

Швидкість реакції організму на харчове отруєння залежить від:

  • ступеню зараження хвороботворними мікроорганізмами тієї чи іншої страви;
  • кількості вжитої їжі.

Допомога при харчовому отруєнні

Своєчасна допомога при харчовому отруєнні = оперативна. При перших же симптомах отруєння їжею дійте невідкладно. Чим раніше ви зможете надати першу допомогу, тим менше токсичних речовин встигне всмоктатись у кровотік.

При гострому харчовому отруєнні, а також у випадку, якщо симптоми отруєння не проходять більше двох днів, - неодмінно зверніться до лікаря.

Перша допомога при харчовому отруєнні складається з двох кроків.

Крок перший – звільняємо шлунок. Промийте його содовим розчином (1 чайна ложка соди на 1 літр теплої кип'яченої води) або сольовим розчином (2 столових ложки солі на 5 літрів теплої кип'яченої води). Необхідно випити від двох до п'яти склянок теплого розчину та спровокувати блювання. І так до тих пір, поки розчин для промивання шлунку не стане виходити повністю чистим.

Крок другий – приймаємо ентеросорбент. При виборі ентеросорбенту зверніть увагу на його безпеку, ефективність і зручність у застосуванні. Хороший сорбент має бути нетоксичним і мати універсальний спектр дії: мати високу сорбційну активність по відношенню до токсинів, бактерій та інших патологічних речовин. При цьому він повинен швидко і без проблем виводитися з кишківника.

Усі ці якості має препарат SORBEX® – універсальний природний сорбент, створений зі шкаралупи кокосового горіха. Діючою речовиною цього капсульного ентеросорбенту є гранульоване активоване вугілля з добре розвиненою активною поверхнею, що швидко й ефективно вбирає шкідливі речовини на зразок губки.

Перевага SORBEX® у порівнянні з іншими сорбентами – значно більші розміри його сорбційної поверхні. Приміром, у SORBEX® вона в 4 рази більше, ніж у так званих «білих сорбентів»: тут мова йде про розмір «всмоктуючої» поверхні, а не розміри самої пігулки. В силу цього дія препарату SORBEX® набагато ефективніша, адже він може «увібрати» та вивести з організму більше токсичних речовин. Завдяки цим унікальним якостям SORBEX® був визнаний Центром незалежних споживчих експертиз одним з кращих сорбентів.

Додаткова перевага SORBEX® – зручна капсульна форма. Це дозволяє точно дозувати препарат, захищає слизову оболонку травного тракту від механічного роздратування і забезпечує адресну доставку активної речовини безпосередньо до місця її дії – там, де вона необхідна.

У цій ситуації ви можете обрати будь-який сорбент серії SORBEX®: SORBEX® Класичний, SORBEX® ULTRA або SORBEX®DUO.

SORBEX® Класичний містить гранульоване активоване вугілля, в силу чого має більш тривалу дію і стабільно ефективний впродовж 36-48 годин. Схема прийому SORBEX® Класичний:

  • для дорослих: від 2-х до 6-ти капсул 3 рази на добу
  • дітям у віці від 7 років: по 1-3 капсули 3-4 рази на добу

SORBEX® ULTRA – до складу препарату входить високодисперсна форма активованого вугілля, завдяки чому забезпечується оперативна дія сорбенту впродовж першої години після харчового отруєння. Схема прийому SORBEX® ULTRA для дорослих: по 1 капсулі 2-3 рази на добу.

SORBEX®DUO поєднує в собі гранульоване активоване вугілля та гепатопротектор – екстракт розторопші (силімарин). Цей варіант сорбенту дозволяє знизити навантаження на системи детоксикації організму і створити «режим збереження», що сприяє відновленню функцій печінки.  Схема прийому SORBEX®DUO :

  • для дорослих: по 2-3 капсули 2-3 рази на добу
  • дітям у віці від 7 років і старше: по 1 капсулі 2-3 рази на добу

Препарати серії SORBEX® – ваші надійні помічники в таких критичних ситуаціях, як харчове отруєння. Вони користуються заслуженою популярністю серед споживачів, оскільки відповідають усім основним сучасним вимогам, що висуваються до сорбентів. Успішна робота, виконана командою бренду SORBEX®, належним чином була оцінена професіоналами фармацевтичної галузі та удостоєна нагород.

Статті на тему