Отруєння: лікарю у мене…

Отруєння: лікарю у мене…

Захворіти у відпустці: що може бути гірше? Добре підготуйтеся до поїздки і не дозвольте кишковим інфекціям зіпсувати ваш відпочинок.

Харчові отруєння – одні з найпоширеніших «побічних ефектів» подорожей. Кожен десятий відпускник привозить з собою спогади про кілька днів, проведених в готелі з болем в животі та розладом шлунка. Чому?

НЕБЕЗПЕЧНЕ ПЕРЕКУШУВАННЯ

Головні причини харчових отруєнь в подорожі – неякісна і незвична їжа, а також погана вода.

Наприклад, страви місцевої кухні, які продаються на вулиці, найчастіше зберігаються без холодильника, а температура тих, що подаються теплими, зовсім невисока, а значить, хвороботворні мікроорганізми в них виживають. Містяться бактерії і в сирій воді. Причому її небезпечно не тільки пити, але й використовувати для чищення зубів і миття овочів та фруктів. Явні ознаки отруєння: діарея, здуття живота, слабкість, нудота, сонливість. Якщо ви виявили у себе ці симптоми, пора вживати заходів.

ПІД ЗАХИСТОМ

Якщо отруєння супроводжується діареєю та блюванням, виникає загроза зневоднення і втрати солей. Тому ваша задача – поповнити запас рідини. Пийте більше води, соку, чаю. При дуже частому (10 і більше разів на добу) стільці, що складається майже з однієї води, слабкості й сухості в роті обов’язково звертайтеся до лікаря. Це ознаки зневоднення, небезпечного для життя!

В аптечці відпускника обов’язково повинен бути хороший сорбент. Такий препарат виведе з організму токсини. Найкраще із завданням справляються препарати активованого вугілля. Вони натуральні, екологічні, не всмоктуються в шлунку і повністю виводяться з організму протягом півтора-двох діб. При виборі ліків зверніть увагу на зручність його застосування. Краще взяти капсули, які можна завжди носити з собою і випити при першій необхідності. На сорбенті не варто економити: навіть найдорожчий коштуватиме менше, ніж лікування в лікарні.

ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ

Як і у випадку з будь-якою іншою хворобою, харчове отруєння краще попередити, ніж лікувати. У подорожі намагайтеся не харчуватися в пересувних ресторанчиках і фастфудах. Не варто купувати там навіть напої: лід для них часто роблять з сирої води, а хвороботворні мікроби заморожування не бояться. Намагайтеся їсти максимально здорову їжу: менше жиру і солі, більше овочів, фруктів, злаків та рибних страв.

Як би не хотілося, не ризикуйте куштувати страви з сирої риби і морепродуктів (в них можуть бути гельмінти), а також молока (вони можуть викликати бруцельоз, сальмонельоз та т. п.). А якщо дегустуєте місцеву кухню, розтягніть задоволення: один вечір – одна страва.

Тоді в разі алергії на екзотику доктору буде простіше зрозуміти, що саме відкинув ваш організм і яке лікування краще запропонувати.

Статті на тему